Herhangi bir köpek sahibinin bildiği gibi, köpekler ister kanepede ister çimenlerde güneşlenirken olsun, her an şekerleme yapabilirler. Köpekler gün boyunca iyi bir şekerlemeyi (veya birkaçını) severler ancak bütün gece uyumaktan da mutlu olurlar. İnsanlarla bazı benzerlikler yaşıyor olsalar da, uykuları bizimkinden farklı görünüyor.
Çoğu yetişkin köpek günde ortalama 10.8 saat olmak üzere günde yaklaşık 8 ila 13,5 saat uyur. Bunu günde sadece 7 ila 9 saate ihtiyaç duyan insanlarla karşılaştırın. Armadillolar ve koalalar gibi daha uzun uyuyan hayvanlar olsa da, köpekler kesinlikle bizden daha fazla uyurlar.
24 saatlik bir gün boyunca, köpekler zamanlarının çoğunu geceleri uyuyarak ve gündüzleri yaklaşık 3 saat uyuklayarak geçirirler. Bir köpeğin uyku ihtiyaçları, tıpkı bir insanın uyku ihtiyaçlarının bir ömür boyunca gelişmesi gibi, yaşlandıkça değişir.
Yavru köpekler, tıpkı bebekler gibi, en çok uykuya ihtiyaç duyanlardır. 16 haftalık bir köpek yavrusu günde ortalama 11,2 saat ve en fazla 14 saat veya daha fazla uyur. Küçük köpek yavrularının gelişen vücutlarını ve beyinlerini desteklemek için günde 18 ila 20 saat uykuya ihtiyacı olabilir. Yavrular yaklaşık 1 yaşına geldiklerinde tipik bir köpeğin uyku rutinine geçerler. Genel olarak daha az uykuya ihtiyaç duyarlar ve gece boyunca zamanlarının çoğunu uykuda geçirmeye başlarlar.
Köpeklerin uyku döngüleri, insan uyku döngülerinden çok daha kısadır. Ortalama bir köpek bir seferde sadece 45 dakika uyur ve bu süre zarfında iki uyku döngüsü yaşar.
İnsan uyku döngüleri çok daha uzundur ve her biri 70 ila 120 dakika sürer. Hızlı göz hareketi (REM) uykusunda geçirdiğimiz süre gibi, gece ilerledikçe uyku döngülerimizin uzunluğu da artar. Bir gece uykusunda, rüyaların gerçekleştiği aşama olan REM uykusunda %25'e kadar zaman harcayabiliriz ve REM olmayandan REM'e birkaç kez geçiş yaparız. Köpekler ise REM'de yalnızca iki kez döngü yaparlar ve her seferinde REM'de ortalama 6 dakika geçirirler.
Ayrıca köpekler, polifazik uykucu olmaları bakımından da insanlardan farklıdır, yani gün boyunca aralıklı olarak uyurlar. İnsanlar ise monofazik uyuyanlardır. Çoğu insan 7 ila 9 saatlik uykuları tek seferde alır.
İnsanlar uyanık oldukları saatlerin çoğunu tamamen uyanık ve tetikte geçirirken, köpekler günün 5 saatini sadece dinlenmeye ayırır. Toplamda bir köpeğin gününün yaklaşık 14 saati, bir tür uyku veya rahat uyku hali içinde geçer. Bu rahat durum, bir köpeğin genel sağlığı için önemlidir. Gün içinde daha fazla dinlenen köpekler daha mutlu ve rahat görünme eğilimindedir.
İnsanlar ve diğer hayvanlarda da olduğu gibi köpekler için de uyku şarttır. İyi uyuyan köpekler daha iyi uyum sağlar ve duygusal olarak daha kararlıdır. Öte yandan, yetersiz veya huzursuz uykudan muzdarip köpekler daha agresif, endişeli ve stresli olma eğilimindedir.
Köpekler de tıpkı insanlar gibi uykuyu öğrenmek için kullanırlar. REM sırasında insan beyni gün boyunca öğrendiklerini işler ve bunları hafızaya hafızaya atar. Köpek beyinleri de benzer şekilde çalışır. Araştırmalar, komutları öğrenerek geçen bir günün ardından, bir köpeğin uyku mimarisinin REM'de ve REM olmayan uykuda geçirdikleri süreyi değiştirdiğini gösteriyor. Ayrıca iyi bir gece uykusundan sonra yeni komutları daha iyi yerine getirirler.
Düzenli egzersiz, insanların sağlıklı uykuyu sürdürmelerine yardımcı olur. Köpekler için de aynı etkiye sahip gibi görünüyor. Düzenli olarak egzersiz yapan köpekler, daha az aktif olan köpeklerden biraz daha uzun uyurlar ve daha dinlendirici bir uykunun tadını çıkarırlar. Son olarak, insanlar gibi köpekler de günlük bir sirkadiyen ritmi takip eder, bu nedenle gündüzleri daha aktif ve geceleri daha uykuludurlar.
İnsanlar gibi köpekler de uyku bozuklukları yaşayabilirler. Narkolepsili köpekler, yemeğini bitirmeden bile spontan uykuya dalabilirler ve günlerinin daha fazlasını uyku hali içinde geçirebilirler. Doberman ve Labrador Retriever ırkı köpekler, narkolepsiye sahip olma olasılığı daha yüksek olan iki ırktır.
Bulldoglar gibi brakisefalik ırklar ise uyku apnesine yatkın olabilir. Kafataslarının şeklinden dolayı üst solunum yolları daha dardır ve uyku sırasında nefesleri tıkanabilir. Köpeklerde uyku apnesinin belirtileri, uyanmalarına neden olan yüksek sesli horlama ve düzensiz nefes alma şeklinde kendini gösterebilir.
Bir köpeğin uyku alışkanlıkları kişiliğine, yaşına, ırkına, diyetine, sağlığına ve aktivite düzeyine göre değişir. Köpekler aktif bir gün geçirdikten sonra daha fazla uyurlar. Egzersizle geçen bir günün ardından daha hızlı uykuya dalarlar ve uykunun kas ve doku onarımından sorumlu aşamaları olan REM dışı uykuda daha fazla zaman harcarlar. Aktif köpekler ayrıca REM olmayan uyku ve REM uykusunda daha fazla zaman harcarlar ve sadece uykulu olmak için daha az zaman harcarlar.
Kendi evinde uyumak gibisi yoktur sözünü biliyor musunuz? Köpekler için bu geçerlidir. Köpekler evde olduklarında daha hızlı uykuya dalarlar ve genel olarak uykuda daha fazla zaman harcarlar. Ayrıca kasların felç olduğu uykunun rüya aşaması olan REM uykusunda daha fazla zaman harcarlar. Daha güvende hissedebilirler, bu nedenle daha savunmasız bir uyku aşamasına girerken kendilerini daha güvende hissederler.
Evde olmadıklarında, köpeklerin REM uykusuna girmek yerine NREM uykusundaki ilk aşamadan sonra uyanmaları daha olasıdır. Her an uyanmaya hazır olmak isteyebilecekleri için uykuları daha kolay bölünür.
Köpeklerin uyku yapısı da bulundukları ortama göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, evde uyuyan köpekler gecenin %80'ini uykuda geçirirken, dışarıda uyuyan köpeklerde bu oran sadece %60 ila %70'tir.
Köpeğinizin uyku pozisyonu, kişiliği hakkında bir şeyler ortaya çıkarabilir. Endişeli köpekler, gerektiğinde hızla uyanıp kaçabilecekleri yerlerde veya pozisyonlarda uyuyabilir. Bununla birlikte, çoğu köpek yan pozisyonda uzanarak uyumayı tercih eder. Köpeklerin yüzde seksen dördü bu uyku pozisyonunu tercih ediyor. Köpekler için sıradaki üç popüler uyku pozisyonu kıvrılmış, sırt üstü veya başları yukarıda. Son olarak, köpeklerin %3,7'si ağzında oyuncakla uyuyor.
Köpeğinize bir uyku programı vermek, uyku programlarını sizinkiyle uyumlu hale getirmesini kolaylaştırabilir. Evde eğitim gören yavru köpekler için uyku programları özellikle önemlidir. Kulübeler ve kafesler, yavruların uyku zamanının geldiğini fark etmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda gece boyunca etrafı dağınık bırakma şanslarını da azaltır.
Kafesler, yavru köpeklerin üçte ikisinin içinde uyuduğu uyku noktasıdır. Bir yaşına geldiklerinde, köpekler uyumak için kendi köpek yatağına sahip olmayı tercih edebilirler. Yetişkin köpeklerin yaklaşık yarısının uyumak için kendi yatağı vardır. Ayrıca köpekerde yerde veya bir mobilyanın üzerinde uyumaktan mutlu olurlar. ve elbette, insan arkadaşının yatağında da uyumaya bayılırlar.
Köpeğinizin sizin yatağınızda uyuyup uyumaması size kalmış. Bir köpeğe sarılmak kesinlikle iyi hissettirir ancak evcil hayvanınızla uyumak uykunuzu bozabilir. Bu, köpek sahiplerinin yarısından fazlasının, özellikle ev eğitimi sırasında, köpeklerini başka bir odaya yatırmasının nedenini açıklıyor olsa gerek. Bununla birlikte, bir yaşına gelen köpeklerin sadece %37,5'i insanlarla aynı yatak odasında uyumaktadır.
Köpeğinizin sizinle uyumasına izin vermenin artıları ve eksileri vardır. Bazı insanlar evcil hayvanların gece boyunca yatak odasına girmesine izin verilmesi sonucunda uyku bozuklukları yaşarlar. Ancak köpeğinizle uyumak, rahatlık ve güvenlik gibi faydalar sunar. Orta nokta bulmak, köpeğinizin odanızı paylaşmasına izin vermek olabilir ancak yatağınızı değil. Köpeğini yatağa yatırmayan sahipler, daha dinlendirici bir uykunun tadını çıkarırlar.
Köpeğinizin yatak odanıza girmesine izin vermeye karar verirseniz, köpeğinizin muhtemelen sizinle yatmayı seçeceğini bilin. Geceleri insanlarına erişebilen köpeklerin %86'sı yanlarında uyuyacak.
Yakın zamanda çalışma programınızı değiştirdiyseniz veya iş değişikliği yaptıysanız, köpeğinizin yeni bir uyku rutinine alışması biraz zaman alabilir. Bununla rağmen, köpeğinizin uyku rutinindeki önemli değişiklikler - herhangi bir nedene bağlı olmaksızın - daha ciddi bir şeyin belirtisi olabilir. Aşırı uyku ve uyuşukluk, özellikle depresyon, ishal, anormal solunum veya burun ve göz akıntısı gibi diğer semptomlarla birlikteyse hastalık belirtileri olabilir.
Bilişsel işlev bozukluğu sendromu (CDS), Alzheimer hastalığına benzer bir köpek durumudur. CDS'li köpekler şaşırmış veya endişeli görünebilir ve ev eğitimlerini unutabilirler. Uyku-uyanıklık döngüleri de değişir ve uykuları daha parçalı hale gelebilir.
Köpeğinizin uykusunda birkaç günden fazla süren önemli değişiklikler fark ederseniz, veterinerinizle konuşun.
Köpeğinize bir rutin duygusu verin, böylece ne zaman yemek yemeyi, uyumayı, oynamayı ve egzersiz yapmayı bekleyebileceklerini bilirler. Günlük yürüyüşler ve oyun zamanı şeklinde olabilen düzenli egzersiz, köpeklerin daha dinlendirici bir uykunun keyfini çıkarmasına yardımcı olur. İyi egzersiz yapan bir köpek yorgun bir köpektir. Yorgun bir köpek daha iyi uyuyan bir köpektir.
Yatmadan önce köpeğinizi bir kez daha rahatlaması için dışarı çıkarın, böylece gece boyunca tuvalete ihtiyaç duymadan uyuyabilir.
Pek çok köpek, bir kafes, köpek kulübesi veya köpek yatağı olsun, kendi yatağına sahip olmanın güvenliğini ve rahatlığını yaşar. Onlara vahşi doğadaki bir "in" olduğunu hatırlatır.
Köpeğinizle her gün egzersiz yapmak için zaman ayırın ve ona uyumaları için özel bir yer verin. Onların ve sizin uykunuz adına daha iyi olacaktır.
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız