Kutanöz Müsinozun ana semptomu ciltte müsin birikimidir ve bu da şiddetli cilt katlanmasına, veziküllere veya aşırı müsinle dolu şişliklere yol açar. Hyaluronik asit (HA), müsinin ana bileşenidir. HA, vücutta suyu bağlamak ve eklemler gibi vücudun hareketli parçalarını yağlamaya yardımcı olmak için doğal olarak oluşan bir karbonhidrattır. HA seviyeleri normalden yüksek olduğunda daha fazla müsin üretilir ve veziküller oluşturarak üst deri katmanına iletilir. Müsinozun HA metabolizmasıyla ilgili olan genetik bir kusurun sonucu ortaya çıktığına inanılmaktadır.
Müsinoz en sık boyun, omuz bölgesi, dizler, ön ayaklar ve anüs çevresinde görülür. Hipotiroidizm ile eş zamanlı olabilir veya buna neden olabilir. Ağzın arkasında veziküller oluşarak buruna veya horlamaya neden olursa solunum sorunları ortaya çıkabilir. İkincil hastalıklar şiddetli müsinoz ile ilişkilendirilmiştir ve intertrigo veya deri kıvrımı iltihabı, bakteriyel enfeksiyonlar ve entropiyon oluşabilir.
İdiyopatik müsinoz olarak da bilinen kutanöz müsinoz, özellikle Shar-Pei ırkını etkiler ve bu ırkta çok yaygındır. Shar-Pei'nin derisinin hemen altında normalden daha fazla müsin birikimi oluşur, cildi kalınlaştırır ve Shar-Pei'ye özel karakteristik deri kıvrımlarını verir. Müsinoz, bu berrak, kalın ve jöle benzeri sıvının normalden daha yüksek miktarlarda üretildiğinde ve yırtılabilen veziküller oluşturduğunda ortaya çıkar. Genellikle etkilenen köpek için ciddi sorunlara neden olmaz ancak nefes alma sorunları, bazı deri sorunları ve ciddi bozulmalara yol açabilecek ikincil koşullara neden olabilir.
Belirtiler köpek 5 yaş civarına geldiğinde ortaya çıkar ve semptomların şiddeti çeşitlilik gösterir. Bunlar:
Kutanöz müsinozun nedeninin Shar-Pei ırkının kalitsal bir genetik mutasyonu olduğuna inanılmaktadır. Bu konuyla ortaya çıkan teorilerden biri, müsinozun hyaluronik asidin daha yüksek bir miktarına veya artan aktivitesine bağlı olabileceğini öne sürerken, başka bir teori ise karbonhidrat metabolizmasındaki bir kusuru hedef göstermektedir.
Veterineriniz, kutanöz müsinoz teşhisinin doğru olup olmadığından emin olmak için mevcut semptomlara ve test sonuçlarına bakacaktır. Deri biyopsisi, deri katmanlarında aşırı miktarda müsin olup olmadığını değerlendirebilir. Genel olarak, veterineriniz yüksek miktarda HA seviyesi olup olmadığına bakacaktır ve bu da pozitif bir tanı koymak için yeterlidir.
Kutanöz Müsinoz, Shar Pei'de çok yaygın bir durumdur ve köpeğin sağlığını etkilemeyen bir durum olduğu için genellikle tedavi gerekli değildir. Buna rağmen köpeğinizde nefes alma sorunları veya şiddetli bir müsinoz vakası varsa, haftalar boyunca kademeli olarak dozu azaltılacak kortikosteroid tedavisi gerekebilir. Bu, müsin miktarını azaltabilir ancak köpeğinizin ağzında dolgu kaybına neden olabilir. Bu yan etki normalde zamanla kendiliğinden düzelir ancak ağız orjinal görünümünü kazanamayabilir.
Köpeğiniz bu durumu aşabileceği için iyileşme süreci olumlu ilerler. Tedaviye rağmen müsinoz tekrar ortaya çıkabilir. Çoğu durumda köpeğinizin günlük yaşamını etkilemeyecek veya ömründe herhangi bir değişikliğe neden olmayacaktır ve kozmetik olarak kalacaktır.
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız