Subaortik stenoz (SAS), aort kapağının altındaki bölgenin daralması durumudur. Kalpteki kan akışı belirli bir dereceye kadar tıkanır veya bloke olur. Daralma durumu hafif, orta veya şiddetli olabilir. Orta veya şiddetli durumlarda kalp daha fazla çalışmaya zorlanır ve kalp sağlığı olumsuz etkilenir.
Subartik Stenoz genellikle büyük ırk köpeklerde görülür. Genetik olduğu düşünülmektedir. Orta veya şiddetli vakalarda ilk belirtiler doğumda, hafif vakalarda ise bir yıl içerisinde ortaya çıkabilir.
Hafif vakalarda hiçbir belirti gözlemlenmez. Orta (bazı durumlarda) ve şiddetli (her zaman) vakalarda ise halsizlik, nefes alma zorluğu (nefes darlığı), bayılma (senkop) ve en ciddi durumlarda ise ani ölüm gibi semptomların tümü mümkündür. Subaortik stenozlu köpeklerin ve şiddetli vakalara sahip subaortik stenozlu köpeklerin tamamen sağlıklı (nispeten) ve aktif görünebileceklerini unutmamalısınız. Bu köpekler genellikle kalp sağlıklarının tehlike altında olduğının farkına varmazlar.
Veterineriniz kapsamlı bir fiziki muayene (kalp hırıltısı veya düzensiz kalp atışı için stetoskopla dikkatlice dinleme dahil) yapacak ve size yukarıda açıkladığımız semptomlardan herhangi birini görüp görmediğinizi soracaktır.
Göğüs röntgeni, zor nefes alma gibi semptomlar mevcutsa iyi sonuç verebilir. Çünkü köpekler sadece subaortik stenoz nedeniyle değil, birçok nedenden dolayı zor nefes alabilir. Göğüs röntgeninin en iyi yanı, şiddetli vakalarda akciğer dokusunda sıvı birikimi gibi belirti işaretlerinin fark edilebilmesidir.
EKG, kalpteki elektriksel aktiviteyi ve kalp ritmindeki herhangi bir düzensizliği göstermek için kullanılabilecek iyi bir yöntemdir. SAS için EKG sıklıkla tercih edilir. Kalpteki görüntü, gerçek zamanlı bir monitörde izlenir. Bu test, veteriner tarafından valflerin, kan akışı modellerinin ve hızının, stenoz derecesinin ve fonksiyonların her şekilde değerlendirilmesine izin verir.
Hafif vakalara sahip bir köpeğin hayatı genellikle ciddi bir tehlike altında değildir ancak çiftleştirilmemesi gerekir. Orta veya şiddetli vakalara sahip bir köpek için bu durum ölümcül olabilir ve ani ölüm riski oldukça fazladır. Şiddetli vakanın derecesine bağlı olarak tedavi gerekebilir. Kalbin yaptığı iş miktarını en aza indirmek için başka önlemler almak (köpeğin aktivite düzeyini azaltmak) önerilebilir.
Subaortik stenozun kesin bir tedavisi yoktur. Genetik kökenli olduğu düşünüldüğünden dolayı hastalığın gelecek nesillere geçmesini önlemek için bu rahatsızlığa sahip köpeklerin çiftleştirilmemesi tavsiye edilir.
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız