Havlayan bir yavru köpek, sahibini ve komşuları deliye döndürebilir. Doğal bir davranış ve yavru köpeklerin iletişim şekli olduğundan dolayı havlama tamamen ortadan kaldırılamaz ancak ona havlamayı azaltmasını öğretebilirsiniz.
Yavru Köpekler Neden Havlar
Yavru köpeğin havlaması birçok nedenden kaynaklanabilir. Yavrular oynarken, sizi selamlarken veya sizi korumak isterken havlarlar. Yavru köpeğinizin havlamasını bir köpek alarmı gibi düşünün. Havlama, aniden duyulan bir ses, beklenmedik bir manzara, bir arkadaş veya yabancının yaklaşması gibi olağan dışı, ilginç veya heyecan verici herhangi bir şey için uyarı işlevi görür. Havlamayı tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak yerine yavru köpeğinizin neden havladığını çözmeye çalışın. Ona doğru havlama ve problem yaratan havlama arasındaki farkı öğretin.
Yavru Köpeğinizin Havlamasını Nasıl Durdurursunuz
Yavru köpeğinizin neden havladığını belirledikten sonra uygun bir şekilde eğitime başlayabilirsiniz. Onun küçük bir çocuk gibi olduğunu aklınızda bulundurun. Uygun davranışların öğretilebilmesi için çocuklara uygulanan kuralların birçoğu yavru köpekler için de geçerlidir. Özellikle:
- Kurallar ve tepkiler konusunda tutarlı olun. Heyecanlı bir havlamaya vereceğiniz cevap bazen olumlu, bazen olumsuz olursa köpeğinizin kafası karışır. Aynı davranışa aynı tepkiyi verin ve diğer aile üyelerinin de aynı tepkiyi vermelerini sağlayın.
- Davranışa neden olabilecek fiziksel veya psikolojik sorunların olmadığından emin olun. Yavru köpeğiniz korkmuşsa, acı çekiyorsa veya hasta hissediyorsa sızlanabilir veya havlayabilir.
- Köpeğinizi eğitirken doğru teknikleri kullanın. Yavru köpeğinizin bir bebek olduğunu ve yalnızca ne öğretirseniz onu öğreneceğini unutmayın. Sert davranışlardan kaçının. Övgü ve nezaket, köpeğinizin sevecen ve iyi kalpli olarak büyümesine yardımcı olur.
- Duygularınızın eğitimle aranıza girmesine izin vermeyin. Yavru köpeğiniz yalnız kalırken sızlanmaya başlarsa onu rahatlatmak isteyebilirsiniz. Bunu yaptığınız zaman yavru köpeğinize sızlanmanın veya havlamanın dikkat çekmek için harika bir yol olduğunu öğretirsiniz.
Eğitim İpuçları
Eğitimin önündeki engelleri kaldırdıktan sonra iyi sonuçları görmeye başlıyor olmalısınız. Havlama miktarında hala bir azalma fark etmediyseniz aşağıdaki ipuçları sorunu gidermenize yardımcı olabilir.
- Yabancılar buna "don't bark back!" derler; yani geri havlama, havlar gibi ona bağırma anlamında kullanılır. Yavru köpeğinizle konuşurken ses tonunuz ve beden diliniz kullandığınız kelimeler kadar önemlidir. Bazı köpekler için havlamak neşeli bir ifadedir. Köpeğinize hitap ederken sakin bir ses tonu kullanın. Bağırmak, koroya falan katılacağınızı veya havlamaya çalıştığınızı düşünmesine neden olur.
- Etrafta seyirciler olmasın. Köpeğiniz her havladığında onun yanına giderseniz bu davranışı ödüllendirmiş olursunuz. Bunun yerine teşekkür edin ve ardından "sessiz" deyin. Yavru köpeğiniz havlamayı bıraktığında onu övün ve ödül verin. Havlamaya devam ederse arkanızı dönün ve orayı terk edin. Çoğu köpek yanında eşlik edeceği biri olmasını ister. Bu nedenle ayrılma eylemi köpeğinize yanlış bir şey yaptığını söyler. Eğer kalmanızı istiyorsa sessiz kalmayı öğrenecektir.
- Yavru köpeğinize havlama limiti verin. İzin vereceğiniz bir miktarda havlamasına müsade edebileceğinizi belirtin. Örneğin, siz onu uyarana kadar 3 ila 5 kez havlamasına izin verin. Artık köpeğiniz durumu devralacağınızı biliyor. İzin verdiğiniz kadar havlamadan sonra köpeğinizi "tamam, güzel bir havlama, şimdi susma zamanı" diyerek övün ve sustuğunda ona ödül verin. Köpekler bir şey yerken veya çiğnerken havlamakta zorlanırlar, bu nedenle ödül iki amaca birden hizmet eder.
- Düzenli olarak ortaya çıkan durumları değerlendirin. Kapıya biri geldiğinde ortaya çıkan havlama, yavru köpeğinize bu davranışı tekrarlamayı öğretir. Havlamayı ortadan kaldırmak için kapıya gelen kişiden yardım alabilirsiniz. Kapıya gelen kişiden köpeğiniz bir süre sessiz kaldıktan sonra ödül vermesini isteyin ve köpeğinizi sessiz kaldığı için övün.
- Kapı tokmağının kullanılmasının önünü açın. Zil çalınması, kapıya gelenler ve kapıya gidenleri karşılamak için ayağa kalkılması zaten utangaç olan yavru köpeğin heyecanlanmasına veya korkmasına neden olabilir. Kapı seslerinin iyi şeyler olduğunu öğretin. Kapıya gelen ziyaretçiler köpek için tehdit unsuru olarak görülür. Bu ziyaretçilerin tehdit unsuru olarak görülmemesi için bir senaryo yaratarak gelen kişinin ona ödül vermesini sağlayabilirsiniz.
- Can sıkıntısını giderin. Birçok yavru köpek havlar çünkü yalnızdır veya sıkılmıştır. Yavru köpeğinizin havlamak için bir nedeni olmasa bile ,kendi kendine konuşmak sessizlikten daha iyi gelebilir. Ona lezzetli çiğneme oyuncakları verin. Hem havlayıp hem çiğneyemez. Zihnini meşgul etmesi için puzzle tipi oyuncaklar da tercih edilebilir.
- Korkutucu sesleri engelleyin. Deneyimsiz köpekler havlamayı tetikleyebilecek birçok "yeni" ses duyarlar. Korku kaynaklı havlamalar için köpek yatıştırıcı feromon (D.A.P.) kullanılabilir. Bu, köpeğinizin rahatlamasına yardımcı olur.
- Head halter adı verilen kontrol ağızlığı ile eğitim vermeyi deneyin. Ağızlığı hafifçe çekmek, köpeğin ağzının birkaç saniye boyunca kapalı kalmasına neden olur ve sessiz kalması gerektiği sinyalini verir. Bu sırada herhangi bir şey söylemek zorunda değilsiniz.
- Araştırmacılar citronella tasmalarının havlama eğitiminde etkili olduğunu keşfettiler. Citronella tasmaları önce uyarı sesi verir. Havlamanın devam etmesi durumunda havlamayı durduracak bir koku ortaya çıkarır. Bu tasmalardan bazıları uzakta kumanda ile çalıştırılabilir.
Her yavru köpek farklı olduğu için yukarıda listenen tekniklerin hepsi her köpek için işe yaramayabilir. Çoğu eğitim tekniği zaman ve tutarlılık gerektirir. Havlama önleyici tekniklerden birini kullanarak üç ila beş gün içinde herhangi bir iyileşme görmediyseniz farklı bir yaklaşım deneyerek ilerleyin.
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız