Pis ve nahoş bir görüntü olsa da köpeklerin kusması her zaman acil bir durum göstergesi değildir. Buna rağmen asla göz ardı edilmemesi gerekir. Köpeğinizin neden kustuğunu anlamak önemlidir, böylece onun daha iyi hissetmesi için yardımcı olabilir ve kusmuş olmasının ciddi bir durumun işareti olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Köpekler birçok nedenden dolayı kusabilir. Bu nedenlerin bazıları diğerlerine göre daha ciddidir. Bazen kusma nedenini bulmak kolaydır (kusmukta çiğnenmiş bir oyuncak parçası olması) ancak diğer zamanlarda zordur. Hoş olmasa da köpeğinizin kusmuğunu temizlemeden önce incelemekte fayda var.
Yanlış şeyleri yemek, köpeklerde kusma durumu için çok yaygın bir nedendir. Bu durum genellikle bir köpek çöpü karıştırdıktan veya masa artıklarını yedikten sonra olur. Kusmuğu ve kusma sonrasında köpeğinizin davranışlarını incelemek, size bunun nedenleri hakkında ipucu verebilir. Köpeğiniz kustuktan sonra daha iyi görünüyorsa, sorunu büyük olasılıkla yediği bir şeyden kaynaklıydı ve artık çözüldü.
Kusmaya, toksin alımı, gastrointestinal tıkanma, pankreatit ve daha fazlası gibi daha ciddi bir şey neden olabilir. Kusma, köpek sahipleri tarafından bildirilen en yaygın sorunlardan biridir. Buna ishal, iştahsızlık veya uyuşukluk eşlik eder. Yalnızca köpeğinizin neden kustuğunu anlamak önemli değildir. Köpeğinizin kustuğu zaman nasıl tepki vermeniz gerektiğini de bilmeniz gerekir.
Bir veya iki kez kusma genellikle ciddi bir şey değildir. Örneğin, mideniz her ağrıdığında doktora gidiyor musunuz? Tabii ki hayır. Ancak köpeğiniz hastaysa ekstra önlemler almak önemlidir çünkü köpekler bize gerçekte nasıl hissettiklerini söyleyemezler. Hatta içgüdüsel olarak hastalıklarını olabildiğince gizlerler ve gerçekten iyi hissetmedikleri ana kadar iyi hissediyormuş gibi yaparlar.
Köpeğiniz kusarsa, ilk yapmanız gereken şey kusmuğu incelemek olmalıdır.
Veterinerinizin daha sonra görmesi gerekebilir diye bulacağınız yabancı cisimleri torbaya koymak iyi bir fikir olacaktır. Veterinerinize her şeyi anlatmış olmak için gerekirse gitmeden önce not alın ve mümkünse fotoğraf çekin. Uyuşukluk, ishal veya diğer hastalık belirtileri kusmaya eşlik ediyorsa mutlaka bunları da anlattığınızdan emin olun.
Bir köpek kustuktan sonra genellikle birkaç saat boyunca yiyecek ve su vermemek gerekir. Bu süre zarfında onu gözlemlemelisiniz. Köpeğiniz bir kez kusar ve sonrasında normal davranırsa, normal beslenme rutininize 6 ila 12 saat içinde devam edebilirsiniz. Yalnızca kusma ile birlikte diğer hastalık belirtilerinin olup olmadığını gözlemlemeye devam edin.
Veterinerinizin önerisi olmadan köpeğinize asla reçetesiz satılan ilaçlardan veya reçeteli ilaçlardan vermeyin. Kusma ilk gün boyunca birkaç kez meydana gelirse ve ertesi gün hala devam ediyorsa, veterinerinize danışma vakti geldi. Köpeğiniz arka arkaya iki gün boyunca yemek yemiyorsa kusma durmuş olsa bile veterinerinize danışmalısınız. İshal, bazen kusma dönemlerinde veya sonrasında ortaya çıkar. Köpeğinizin ishali kusmadan sonraki gün iyileşmeye başlamazsa veterinerinizi arayın.
Kronik aralıklı kusma (devam etmekte olan ancak günde bir kere) da normal kabul edilmemektedir. Köpeğiniz bir veya iki haftadan daha uzun bir süre kusarsa, fiziki muayene için veterinerinize gitmenizde fayda var. Aşağıdaki koşullardan herhangi birinde derhal veterinerinize başvurun:
ÖNEMLİ: Köpeğiniz bir gün boyunca her yemekten ve her su içtikten sonra kusarsa derhal veterinere götürün. Bu bir gastrointestinal tıkanmanın (yabancı bir cisim gibi) veya diğer ciddi hastalıkların işareti olabilir.
Köpeğiniz bir sonraki öğününden sonra tekrar kusarsa ancak kusma brkaç saat içinde durursa, öncelikle köpeğinize bir miktar su vermeyi deneyin. Köpek suyu rahat bir şekilde midesinde tutarsa, beyaz pilav ile birlikte haşlanmış tavuk veya yağsız et gibi az miktarda olacak şekilde yumuşak yiyecekler verin. Yiyeceklerin yağlarını dökün ve tuz veya baharat eklemeyin. Bu karışımdan yalnızca birkaç çorba kaşığı verin.
Köpeğiniz yemezse, zorlamayın. Birkaç saat sonra tekrar deneyin. Köpeğiniz yerse ve midesindekileri bir saat kadar tutabilirse, biraz daha yemek vermeyi deneyin. Ertesi gün de bunu tekrarlayın. Kusma tekrarlanmazsa ve köpeğiniz iştahı yerine gelmiş gibi görünüyorsa, köpeğinizin normal yemeğini yavaş yavaş mamasına karıştırarak vermeye başlayabilirsiniz.
Köpeğinizin hiç kusmamasını sağlamak tamamen mümkün değildir ancak mide bulantısına neden olabilecek risklere maruz kalmamasını sağlamak için bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin:
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız