Ayrılık kaygısı olarak da bilinen ayrılık anksiyetesi, köpeğin evde yalnız kalma düşüncesiyle birlikte paniğe kapılmasına neden olan bir hastalıktır. Panik, karşı konulamayacak kadar şiddetli olur ve siz evden ayrıldığınızda köpeğiniz yıkıcı davranışlarda bulunur; çılgınlar gibi havlamaya başlar veya evin içine tuvaletini yapar. Eve döndüğünüzde yavru köpekler sizi genellikle çılgınca karşılar. Bu durum hem köpekler hem de sahipleri için streslidir çünkü düzenli itaat eğitimi bile bunu hafifletme konusunda çok az etkili olur. Ayrılık anksiyetesinin aniden ortaya çıkması durumunda, en kısa süre içinde veterinerinizle görüşün çünkü altta yatan tıbbi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.
Köpeğinizin ayrılık endişesinden muzdarip olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilecek bazı sorular var:
Cevaplarınız evetse, bunlar köpeğin sahibinden ayrıldığı zamanlarda aşırı kaygılı halinin ve davranış problemlerinin ortaya çıkma şeklidir. Bu durum genellikle köpek sahibi evden ayrıldıktan sonraki 30 dakika içinde kendini gösterir. İnsanlar sıklıkla sıkılmayı ayrılık anksiyetesiyle karıştırır çünkü ikisi de yıkıcı davranışlar ve aşırı havlama gibi davranış problemlerine sahiptir. Aradaki fark, köpeğinizin sıkılmasını daha fazla egzersiz ve daha fazla zihinsel stimülasyonla engelleyebilecek olmanızdır. Bu çözümün ayrılık anksiyetesinin çözümü üzerinde çok az etkisi vardır; hatta hiç yoktur.
Ekstra yürüyüşler, geri getirme oyunları veya çekiştirme oyunları, itaat eğimi ve daha fazla oyuncak gibi rutinlerinizi arttırmayı deneyin. Eğer o şekilde davranmasının sebebi sıkılmış olmasıysa günlük rutinlerinizi arttırarak davranışlarında büyük bir değişim görebilirsiniz. Bunları hiçbiri işe yaramazsa, ayrılık anksiyetesini tedavi etmeniz gerekir.
İyi haber şu ki, köpeğinizin ayrılık anksiyetesinden muzdarip olduğuna eminseniz onun endişelerini azaltmanın bazı yolları var. En etkili yöntemlerden biri, sistematik duyarsızlaştırmadır. Bu, köpeğinizin yavaş yavaş evde yalnız kalmaya alışmasına izin vermekle başlar.
Bazı köpeklerde neden ayrılık anksiyetesi olduğu ve diğerlerinde neden olmadığı tam olarak bilinmiyor. Kendini bu şekilde gösteren tıbbi bir durum olabileceği düşünülüyor. Veya eve yeni bir bebeğin eklenmesi, yeni bir eve taşınmak, sahibinin veya diğer evcil hayvanın ölmesi gibi psikolojik bir olay tarafından da tetiklenebilmesi mümkün. Diğer nedenler arasında rutinlerdeki değişiklik (sahibinin evden daha uzun süre ayrı kalması) ve kafeste veya veterinerde daha fazla zaman geçirme olabilir.
Köpeğinizin ayrılık anksiyetesi sorununu çözmek, sizin tarafınızdan yapılacak etraflıca düşünülmüş çalışmalar ile mümkündür. Rutinlerinizi belirlemek ve sadık kalmak için biraz zaman harcamanız ve sonrasında bunları değiştirmek için çalışmanız gerekir. Yani, köpeğinizi her gün 1 saat evde yalnız bırakıyorken bir anda 5 saat yalnız bırakmaya başlamak köpeğinizin kesinlikle başa çıkamayacağı bir şeydir. Davranış değişikliği çoğu zaman köpek sahibinin davranışlarının değişmesine ve köpeğinin bu değişikliklere duyarlı hale gelmesi üzerine kuruludur.
Evden çıkmadan önce çoğumuzun takip ettiği bir rutin mutlaka vardır: duş almak, kıyafet denemek, traş olmak, kravat bağlamak, araba/ev anahtarını almak, kapıdan çıkmak (en azından sonuncusu hepimizde bu ortaktır). Köpeğiniz rutinlerinizi kısa bir sürede tanıyacaktır ve tanıdığı andan itibaren endişesi gelişmeye başlayacaktır. Bu endişe yalnızca siz kapıdan çıkınca gelişecek anlamına gelmez. Bu, sabah alarmınız çaldığında veya duşa girdiğiniz anda da başlayabilir. Evden ayrıldığınız andan itibaren köpeğiniz tam anlamıyla bir panik içerisinde olabilir.
Bu endişeyi önlemek için davranışlarınızda bazı değişiklikler yapın. Evden çıkmadan önce yaptığınız şeylere dikkat edin veya gerekiyorsa not alın ve gün boyunca rastgele bir şekilde yapmaya başlayın. Örneğin, anahtarınızı alıp televizyonun karşısına geçin veya montuzunu giyip köpeğinizin mamasını verin. Sabah rutinlerinizin tamamını hiçbir şekilde kapıdan çıkmayacak şekilde düzenli bir şekilde yapın. Birkaç hafta içinde köpeğiniz artık bu rutinlerin gitmenize işaret olmadığını fark edecek ve endişesinin bir kısmı azalacaktır.
Birçok köpek sahibinin yaptığı en büyük hata, evden çıkmadan hemen önce veya eve geri döner dönmez köpeklerini sevgiye ve ilgiye boğmaktır. Ne yazk ki bunlar köpeğinizin endişesini arttırabilir. Bunu önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, evden ayrılmadan önceki ve eve döndükten sonraki birkaç dakika boyunca köpeğinizi görmezden gelmektir. Bu, köpeğinize evden gidişin ve eve gelişin gerçekten önemli bir şey olmadığını gösterme yoludur.
Hafif-orta şiddetli ayrılık anksiyetesi vakaları için bu küçük değişikler köpeğinizin endişelerini azaltmak için yeterli olabilir. Daha ağır vakalarda bazı ekstra işler yapmanız gerekecektir.
Bu adım zaman alıcı olabilir ve sizin tarafınızdan gerçekten bir "adanma" gerektirir. Bu adıma başladıktan sonra, köpeğinizin kaygıları tamamen bitene kadar uzun süre yalnız bırakılmaması önemlidir. Bu adım birkaç hafta sürebilir, bu nedenle köpeğinizle biraz vakit geçirmeniz (belki bir tatile çıkmanız) veya evcil hayvan bakıcısı tutmanız gerekebilir. Bu süre zarfında köpeğinize kafese koymaktan kaçınmalısınız çünkü kaygının şiddetlenmesine neden olabilir.
Köpeğinizin yalnız kalmayacağına emin olduğunuz bir plan hazırladıktan sonra köpeğinizin yokluğunuza alışması için çalışmalara başlayabilirsiniz. Bu eğitimi evden 30 dakikalığına ayrılık deneyin.
Başlangıç olarak kısa bir süre kapının dışına çıkın, kapıyı kapatın ve içeri geri gelin. Köpeğinizin kaygıları başlayacak kadar uzun süre beklememeniz gerekir. Özellikle ciddi vakalarda yalnızca birkaç saniye dışarı çıkabilirsiniz. İçeri girdiğinizde sessizliğinizi koruyun ve köpeğinize rahatlaması için birkaç dakika verin. Rahatladıktan sonra tekrar dışarı çıkın ve bu adımı köpeğinizin hızlı hızlı soluklanması düzelene, salyalama belirtilerinde, titreme veya seslerinde azalma olana kadar tekrarlayın.
Ardından, dışarıda olduğunuz süreyi yavaşça arttırmaya başlayın. Yine, ciddi vakalarda dışarıda kalmanız gereken süre iki veya üç saniye olmalıdır ve zamanla arttırılabilir. Süreyi arttırmaya başladığınızda eğitim sırasında belirlediğiniz süreleri karıştırarak ilerleyebilirsiniz. Örneğin, beş dakika dışarda kalıyorsanız, içeri girin ve beş dakika köpeğinizle zaman geçirdikten sonra dışarıda üç dakika bekleyin. Süreleri sürekli değiştirerek köpeğinizin zamana olan bağımlılığın da kalkmasını sağlayabilirsiniz ancak köpeğiniz kaygı belirtilerinden kurtulana kadar asla beş dakikadan fazla dışarıda beklemeyin.
Köpeğinizi 45 dakika kadar yalnız bırakma eğitimlerine geçebildikten sonra zamanı daha hızlı arttırarak ilerleyebiliyor olmanız gerekir. Bu şekilde köpeğinizi bir saat, iki saat ve sonrasında bütün bir iş günü boyunca yalnız bırakmaya çalışabilirsiniz. Eğer eğitim için her gün bir saatinizi ayırabilecekseniz, köpeğinizin ayrılık anksiyetesi birkaç hafta içerisinde mükemmel bir şekilde ilerleme gösterecektir. Eğer bütün adımları uygulamış olmanıza rağmen köpeğiniz hala anksiyete belirtileri gösteriyorsa, daha fazla yardım almanız gerekebilir.
Rutinlerinizi değiştirmeyi denemiş olmanıza rağmen köpeğinizde büyük gelişmeler görmüyorsanız, profesyonel bir yardım almanın vakti gelmiş demektir. Köpeğinizdeki anksiyete durumu ciddi ise konunun en başından yardım almak muhtemelen yapılacak en iyi şey olacaktır. Veterinerinizle köpeğinizin davranışları hakkında konuşun. Bazı durumlarda davranış modifikasyonuyla birlikte ilaç önerebilirler. Ayrılık anksiyetesinin artış gösterdiği köpekler yeni şeyler öğrenemezler. İlaçlar bu durumu bertaraf etmenize yardımcı olabilir, böylece köpeğinize daha kolay ulaşabilir ve ona bir şeyler öğretebilirsiniz.
Ayrıca bir köpek eğitmeninden yardım almak da iyi bir fikirdir. Köpek eğitmenleri genellikle köpekler konusunda deneyimlidir ve değerli bilgiler sunabilirler. Bu süreç boyunca sabırlı ve tutarlı olmayı unutmayın. Uzun zaman alabilir ancak köpeğiniz sonunda iyileşme belirtileri gösterecektir.
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız