Hem insanların hem de diğer köpeklerin yanında arkadaş canlısı ve güvenilir bir köpek istemez misiniz? Yapmanız gereken tek şeyin doğru köpek ırkını sahiplenmek olduğunu ve sonrasında işinizin bittiğini düşünebilirsiniz. Ancak, köpeğinize nasıl baktığınız ve onun sosyalleşme eğitimi üzerinde ne kadar durduğunuz, insanlara ve diğer köpeklere nasıl tepki vermesi gerektiği konusunda büyük bir rol oynar; özellikle de yavru köpeklerde.
Yavru köpeğin gelişiminde, yavru köpeklik döneminin ilk zamanlarından üç veya dört aylık olana kadarki deneyimler, köpeğin hayata dair tüm yaklaşımları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Bu gelişim dönemi boyunca diğer köpeklerle, her çeşit insanla ve yeni durumlarla karşılaştıkça büyürken kendinden emin, rahat ve arkadaş canlısı bir köpek olma olasılığı çok daha yüksektir.
Eğitmenler bu sürece sosyalleşme adını verir ve bu, yavru köpeğinizin hayatının geri kalanında onun iyiliği için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. İşte yavru köpekler için sosyalleşme hakkında bilmeniz gerekenler.
Sosyalleşmemiş yavru köpekler büyüdüklerinde diğer köpeklerden, insanlardan, rutinler dışındaki herhangi bir kişiden veya her şeyden korkabilir ve bu korku saldırganlığa yol açabilir. Araştırmalar, sosyalleşme konusunda zayıf olan köpeklerin agresiflik düzeylerinin daha fazla olduğunu göstermektedir.
Sosyalleşme için en iyi dönem yavruluk dönemi olsa da, tek zaman bu değildir. Yavruluk dönemini çok iyi sosyalleşerek atlatmış bir köpek bile, yetişkinlik döneminde yeterince sosyalleşmemesi durumunda daha az arkadaş canlısı hale gelebilir.
Yetişkin köpeğiniz büyürken yeterince sosyalleşmediyse, yine de sosyal becerilerini geliştirebilirsiniz. Ancak, yetişkin bir köpeğin kişiliği yavru köpeğinkine göre daha sabittir. Yavaş ve temkinli hareket etmeniz gerekecek ve eğer saldırganlık veya aşırı çekingenlik belirtileri görürseniz hemen bir köpek eğitmeninden destek almalısınız.
Bir yavru köpek sahibi olmayı düşünüyorsanız, onu eve getirdikten hemen sonra sosyalleşme eğitimi başlamalıdır.
Süreci nasıl başlatmanız gerektiği konusunda köpeği aldığınız kişiden veya veterinerden destek alabilirsiniz. Ayrıca, köpeğinizin diğer insanlarla ve köpeklerle tanışmasına olanak sağlayacak yavru köpek eğitim sınıfları ile ilgili de bazı öneriler almak isteyebilirsiniz.
İşte yavru köpeğinizle sosyalleşme sürecine başlamak için birkaç ipucu.
Köpek sahibi olduğumuzda, bir köpeğin biyolojik ailesiyle ne kadar zaman geçirmiş olduğu konusunda gerçek bir fikrimiz olmaz. Seçme şansınız varsa, bir yavru köpeği sekiz haftalık olmadan önce annesinden ve yavru kardeşlerinden ayırmayın.
Annesi ve kardeşleriyle olan etkileşimler bir yavru köpeğe diğer köpeklerle iyi geçinme konusunda çok şey öğretir. Yavru köpeğinizi köpek ailesinden çok erken ayırırsanız, sosyal becerilerine kalıcı zarar verebilirsiniz.
Köpeğinize diğer köpeklerle bol miktarda olumlu deneyim yaşama fırsatı sunun.
İtaat dersleri, köpek parkı oyunları ve arkadaşlarınızın köpekleriyle oyun oynama, yavru köpeğinizin diğer köpeklerle nasıl geçinmesi gerektiğini öğrenmesine yardımcı olacaktır.
Eğer köpek parklarına, köpek eğitim okullarına veya köpek barınaklarına uzak bir yerleşim alanındaysanız ve bunlardan herhangi birine hiçbir şekilde erişim sağlayamayacaksanız, daha fazla deneyime sahip daha yaşlı ve daha rahat bir köpek beslemeyi düşünün. Yavru köpeğinize arkadaşlık edebilir ve kendisine birçok şey öğretebilir ancak her zaman önce dışarda buluşup iyi zaman geçirmelerini sağlamalısınız.
Yavru köpekler için diğer yavru köpeklerle oyun oynamanın başka faydaları da vardır: birbirlerine insanları ısırmamaları gerektiğini öğretirler.
Köpeğinize her türden insanla bol bol mutlu deneyimler yaşayın.
Mümkünse, köpeğinizin büyük çocuklarla, küçük çocuklarla, etrafta bağırarak koşan çocuklarla, uzun çizmeli erkeklerle, şapkalı kadınlarla ve her şekil, renk ve büyüklükteki insanlarla tanışmasını sağlayın. Köpeğiniz, özellikle de köpek yavrusu döneminde her türden insana düzenli olarak maruz kalırsa, korku dolu veya saldırgan olma olasılığı daha düşük olur.
Şu anda yeni insanlarla tanışmak zorsa ve güvensizse, yaratıcı olmanız gerekebilir. Aslında, şu dönemde yavru köpeğinizi eldiven ve yüz maskesi takan insanlara tanıtmayı deneyebilirsiniz.
Pandemi döneminde veya yeni tehlikelerin olduğu başka herhangi bir durumda sosyalleşmek zor olabilir. Ancak, sorumlu olun ve köpeğinizi eğitirken mümkün olduğunca sosyal mesafeye dikkat edin.
Neredeyse tüm köpekler "sürülerinin" bir parçası olmak isterler. O sürü siz ve ailenizsiniz, bu nedenle köpeğinizi mümkün olduğunca çok aktiviteye dahil edin.
Belirtmeye gerek yok ancak köpeğinizin içeride yaşamasına izin verin. "Açık hava köpeği" diye bir köpek yoktur. Çevresinde insan sürüsüyle evde yaşayan bir köpek, insanlarla ve evin içindeki koşuşturmalarla zaman içinde daha rahat edecek ve daha mutlu olacaktır.
Köpeğinizi her türlü sese ve deneyime maruz bırakın. Kaykaylar, bisikletler, çim biçme makineleri, elektrikli süpürgeler, bulaşık makineleri ve benzeri cihazlar, bunlara alışık olmayan bir köpeğin korkmasına neden olabilir.
Yetişkin bir köpeğiniz varsa, yavaş ilerlediğinizden ve her adımda onu ödüllendirmek için yiyecek ikramlarını yanınızda bulundurduğunuzdan emin olun. Bu, yavru köpekler için de işe yarar.
Yavru köpeğinize köpek ve insan dostu olmayı öğretmek, muhtemelen bir köpek sahibi olarak en önemli işinizdir. Bu hem köpeğinizi hem de insanları güvende tutmaya yarar.
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız