Yavru köpeklerin özel bakıma ihtiyacı vardır. Henüz bir haftalık olan yavru köpek hala yenidoğandır ve annesine aşırı derecede bağlımlıdır. Sonraki haftalarda bebeklik döneminden çıkacak ve genç bir köpek yavrusu olmaya başlayacak. 1 ila 8 haftalık yavru köpeklerde birçok heyecan verici değişiklikler olur.
Bir haftalık yavru köpeklerin gözleri hala kapalıdır. Gözleri, yavru köpeklerin yaşamlarının ikinci haftasında, genellikle 10 ila 14 günlükken açılmaya başlar. İlk başta net göremezler. Gözleri kademeli olarak daha geniş açılacak ve puslu bir görünüme sahip grimsi mavi gözleri ortaya çıkacaktır. Yavru köpeklerin gözleri sonraki haftalar boyunca gelişmeye devam edecek ve yaklaşık 8 haftalıkken tam görmeye ulaşacaktır.
Yavru köpeklerin kulakları genellikle 14 ila 18 günlükken, gözler açıldıktan hemen sonra açılmaya başlar. İşitme duyusu, yavru köpekler 8 haftalık olana kadar gelişmeye devam eder.
Yeni doğan yavru köpekler yaşamlarının ilk iki haftasında ağırlıklarını desetkleyemedikleri için emekleyerek hareket ederler. 15 ila 21 günde bacaklarının üzerinde durabilecek hale gelirler. 21 ila 28 günde titreyerek de olsa yürümeye başlarlar.
Yavru köpeklerin hayatlarının ilk birkaç haftasında idrara çıkmaları ve dışkılamaları için uyarılmaları gerekir. Anne köpek bunu anal ve genital bölgeleri yalayarak yapar. Yetim bir yavru köpek için bu uyarılmaya sağlamak adına ılık, nemli bir bez veya pamuk kullanabilirsiniz. 3 ila 4 haftalık olduğunda kendi başına idrara çıkma ve dışkılama yeteneği gelişecektir.
Yavru köpekler dişsiz doğarlar. Süt dişleri, yavru köpek dört haftalıkken çıkmaya başlar ve sekiz haftalık olana kadar gelişmeye devam eder.
Yeni doğan köpek yavruları için yaşamın ilk iki haftası tamamen uyumak ve yemek yemekle ilgilidir. 14 günlük olduktan sonra fiziksel değişimler yaşamaya başlarlar ve yepyeni bir dünyanın kapıları açılır. Görmeye, duymaya ve yürümeye başlarlar. 21 günlük olduklarında dünyayı keşfetmeye ve köpek olmayı öğrenmeye başlarlar. Bu aynı zamanda sosyalleşme sürecinin başladığı zamandır. Annesiyle ve kardeşleriyle etkileşime girerek diğer köpeklerle nasıl etkileşim kuracağını öğrenir. Bu süreçte insanlarla sosyalleşmesi de önemlidir.
Yaklaşık 7 ila 8 haftalıkken ilk “korku dönemi” başlayacaktır. Bu, çoğu yavru köpeğin yeni şeylerden korktuğu bir zamandır. Bu dönemden önce ona tanıtabileceğiniz herhangi bir şey, korku döneminin daha sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Anne köpek 5 ila 7 haftada tamamen sütten kesilene kadar yavru köpeklerin bakımının çoğunu üstlenmeye devam eder. Buna rağmen yavru köpekler 3 ila 4 haftalık olduktan sonra anne köpeğe daha az bağımlı hale gelecektir. Bu dönemde yavru köpeklerin güvenli bölgelerinden dışarı çıktıklarını ve evin daha fazlasını keşfetmeye çalıştıklarını görebilirsiniz.
Yavru köpeklerin yaşamlarının ilk birkaç haftası savunmasızlık dönemidir. Bir yavru köpek, diğer yavru köpek kardeşleriyle aynı oradan büyümüyorsa mümkün olan en kısa sürede veteriner ile görüşmeniz tavsiye edilir. Ek olarak, ciddiyeti ne olursa olsun, herhangi bir hastalık belirtisi mutlaka göz ardı edilmemelidir.
Yavru köpekler, yaşamlarının ilk üç haftasında ihtiyaçları olan besini anne sütünden alırlar. Eğer bir yavru köpek öksüz kalmışsa veya ek beslenmeye ihtiyaç duyuyorsa, takviye köpek maması gerekli besinleri sağlayabilir.
Yavru köpeklerin dişleri çıktıktan sonra, yaklaşık 3 haftalıkken, sütten kesilmeye hazır olurlar. Anne köpek, yavru köpeklerin dişlerinin meme başlarını acıtmasından dolayı bu işleme başlayabilir. Yavru köpekleri köpek mamasına geçirmenin en iyi yolu, konserve mama veya yumuşatılmış mama (ılık su kullanabilirsiniz) kullanmaktır. Büyümeye yönelik bir köpek maması seçtiğinizden emin olun. Yavru köpekler köpek mamasına alıştıkça giderek daha az meme emmeye başlayacaktır. Çoğu yavru köpek 6 ila 7 haftallıkken tamamen sütten kesilir.
1 ila 3 haftalık yavru köpekler eğitime veya sosyalleşmeye olumlu yanıt verebilmek için hala çok gençtir. 3 ila 4 haftalıkken kendi başlarına görebilir, duyabilir, yürüyebilir ve idrar / dışkılama yapabilirler. Beyinleri hala gelişiyor olsa da bazı şeyleri öğrenebilirler.
Tabii ki bu genç yavru köpeklerin 8 ila 12 haftalık olana kadar anneleri ve yavru köpek arkadaşlarıyla birlikte kalması önemlidir. 3 ila 4 haftalıkken kafesi tanıtmaya ve bazı temel tuvalet eğitimlerine başlayabilirsiniz. Yavru köpekler 8 ila 12 haftalıkken tam anlamıyla ev eğitimine başlayabilirsiniz.
4 ila 7 haftalıkken sosyalleşme için iyi bir zamandır. Yavru köpeğin annesiyle birlikte kalması gerekmesine rağmen artık yeni görüntülere ve seslere maruz kalmaya hazırdır. Her yaştan ve görünüşten insanla tanışmaya başlamalıdır.
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız