Eğer yavru köpeğiniz 6 aylık olduysa, 3 ila 6 aylık yaşları arasında ne kadar hızlı büyüdüğüne tanık olmuşsunuzdur. Yavru köpeğiniz 6 aylıkken artık ergen sayılabilir.
Bu dönemde köpeğinizin fiziksel değişiklikleri biraz yavaşlar. Enerji seviyesi artabilir ve köpeğinizin yeni özelliklerini fark edebilirsiniz. Bu aşamada onun yeni ihtiyaçlarına adapte olmak için hazır olun.
6 aylıkken yavru köpeğin büyüme hızı yavaşlar. Küçük köpek ırklarının çoğu bu döneme kadar fiziksel gelişimlerini tamamlamış olur ancak bu durum nadiren sonraki 3 ila 6 ay boyunca devam edebilir. Orta boy ırklar genellikle birkaç ay daha büyümeye devam eder ancak büyüme hızı azalır. Büyük ve dev ırklar 12 ila 24 aylık olana kadar büyümeye devam ederler.
6 aylıkken birçok köpek ev eğitimini almış olur ve mesane ve bağırsaklarını kontrol edebilirler. Genellikle ev eğitimi bu dönemde büyük oranda tamamlanmış olur. Bazı yavru köpekler, özellikle rutin programlarında değişiklik olması durumunda ara sıra ev kazalarına sebep olabilirler. Bu dönemde sabırlı ve tutarlı olmaya devam edin; bu tip kazalar olması normaldir. Köpeğinizin ev eğitimi ile ilgili hala büyük sorunlar varsa, çeşitli öneriler almak için veterinerinize danışabilirsiniz. Belki de yavru köpeğinizin tedavi edilmesi gereken bir sorunu olabilir.
Yavru köpeğinizin yetişkin dişlerinin altı aylıkken tamamlanmış olması gerekir. Bu, diş çıkarma döneminin bitmiş olduğu ve daha az çiğneme eğiliminin olacağı anlamına gelir. Ancak köpeklerin bir şeyler çiğnemek istemesinin hala normal olduğunu unutmayın, bu nedenle ona çiğneyebileceği sağlıklı oyuncaklar almak önemlidir.
Köpekler 6 ila 8 aylıkken cinsel olgunluğa erişirler. Eğer köpeğinizi kısırlaştırmayı düşünüyorsanız bu dönemlerde veya daha sonra tercih edebilirsiniz.
Eğer erkek köpeğinizi henüz kısırlaştırmadıysanız kızışmış dişi köpeklere olan ilgisi artacaktır. Bu noktada çiftleşmek için zaman kolluyor olacaktır. Kısırlaştırmış olsun veya olmasın, muhtemelen idrar yapmak için bacağını kaldırmaya ve idrarıyla bölge işaretlemeye başlayacaktır. İşaretleme davranışına küçük yaşlarda müdahale edilmesi halinde durdurulması mümkündür. Bu davranışını yakaladığınız anda ilgisini başka bir yöne çekin. İşaretleme davranışı genellikle kısırlaştırılmış köpeklerde daha nadir görülür.
Eğer dişi köpeğinizi henüz kısırlaştırmadıysanız muhtemelen 6 ila 8 aylık dönemde regl olacaktır. Bu dönemde erkek köpekler tarafından kolayca hamile kalabilir. Ayrıca evden kaçmaya ve çiftleşmeye çalışmasını engellemek gerekir.
Altı aylık yavrunuz artık bir ergen ve davranış değişiklikleri göstermeye başlaması muhtemeldir. Enerjisinde ve istekliliğinde artış olabilir. Diğer köpeklerle arasındaki dinamikler de değişebilir. Yetişkin köpekler onu yeterince büyümüş olarak kabul edecekler ve artık çizgiyi geçmesini hoş karşılamayacaklardır.
Yavru köpeğiniz optimum sosyalleşme döneminden geçti ancak sosyalleşmesinin durması gerektiği anlamına gelmiyor. Hala çevresini araştırıyor ve yeni şeyler öğrenmeye devam ediyor. Köpeğinizi yeni deneyimlere, insanlara, yerlere, şeylere ve seslere maruz bırakmaya devam edin. Sakin davranışlarını ödüllendirin ve korkulu davranışlarını görmezden gelin.
Ergen köpeklerin bu dönemde bazı yıkıcı davranışlar sergilemesi yaygındır. Bu, genellikle enerji ve özgüven artışından kaynaklanır. Ona bol miktarda egzersiz yaptırmaya devam edin. En iyi köpek, yorgun köpektir.
6 ila 12 aylık yavru köpekler bazen aldıkları eğitimleri "unutmuş" gibi davranırlar. Sıkı ama tutarlı olun. Temel eğitimleri tekrarlayan ve daha yeni ve farklı numaraları da kapsayan eğitim seansları düzenlemeye devam edin.
Yavru aşıları tamamlandığı için artık köpeğiniz yetişkin olana kadar nadiren veteriner görecektir. Genellikle ayda bir yapılan dış parazit ve üç ayda bir yapılan iç parazit haricinde veterinere gitme zorunluluğu kalmayacak (ters giden bir şeyler yoksa). Mutlaka yavru köpeğinizi hastalık belirtileri için kontrol ettiğinizden emin olun. Her türlü kaygınız için hemen veterinerinize başvurun. Siz de onun için normal olan şeyleri hala öğrenmeye devam ediyorsunuz. Sormaya çekinmeyin. Erken teşhis edilen hastalıkların çoğunun tedavisi daha kolaydır.
Doğru beslenme, yavru köpeğin gelişiminin önemli bir parçasıdır. Genel olarak, yavru köpeğinizin büyümesi tamamlanıncaya kadar yavru köpek maması ile beslemeye devam etmelisiniz. Büyük ırk köpeklerin genellikle bir yaşından sonra da yavru köpek maması kullanmaya devam etmeleri gerekir ancak diğer köpekler 9 ila 12 aylık dönemde yetişkin köpek mamasına geçmeye başlayabilir. Küçük ırk köpeklerde bu geçiş daha bile erken olabilir.
Köpeğinizin büyüme hızı şu an yavaşladığı için yanlışlıkla aşırı beslenmesine neden olabilirsiniz. Köpeğinizin yalnızca göbeğinin değil, genel olarak büyüdüğünden emin olun. Köpeklerde şişmanlık bu dönemde yaygın bir sorundur. Köpeğinizin ideal ağırlığı hakkında veterinerinize danışabilir veya köpek ırkları sayfamızdan köpeğinizi bularak öğrenebilirsiniz.
Beslerken sağlıklı yiyecekler kullandığınızdan ve onu aşırı beslenmediğinden emin olun. Ödül mamaları yavru köpeğin günlük yemek alım miktarının %10'undan fazla verilmemelidir.
Çiğnemesi için vereceğiniz şeylerin kemiklerden, boynuzlardan, toynaklardan veya sert plastik maddelerden yapılmadığına emin olun. Yetişkin dişlerinin tamamı çıkmış olmasına rağmen çok sert ısırıklar dişlerinin kırılmasına neden olabilir.
Yavru köpeğin eğitim süreci asla bitmez. Yetişkin köpeklerin bile düzenli eğitime ihtiyacı vardır. Bu döneme kadar yavru köpeğinizin ev eğitimi temel olarak tamamlanmış olmalıdır. Şimdi itaat eğitimine zemin hazırlamak için iyi bir zaman. Otur, bekle, yat gibi temel komutlarla devam edin. Yuvarlan gibi daha gelişmiş numaraları ekleyerek devam edebilirsiniz. Gel komutu üzerinde çalışmaya devam edin ve acil durumlarda hızlıca gelmesi için farklı bir komut ekleyin.
Yavru köpeğiniz olgunlaştıkça yeni davranış problemlerinin ortaya çıktığını fark edebilirsiniz. Bu problemleri mümkün olan en kısa sürede ele alın. Uygunsuz davranışa ne kadar izin verirseniz düzeltmeniz o kadar zor olacaktır. Sorunları kendi başınıza yönetmekte zorlanıyorsanız, köpek eğitmenlerinden yardım alabilirsiniz.
Yorum Bırak
Yorum Bırakmak için giriş yapınız