
Irk Grubu
Av Köpeği
Boyu
50 - 61 cm
Kilosu
24 - 45 kg
Yaşam Süresi
10 -12 yıl
Günlük Miktar: 2 ölçek
Africanis, insan müdahalesi olmadan doğal yollarla gelişmiş bir köpek ırkıdır. Günümüzde Güney Afrika'nın köylerinde ve köylerin çevresindeki alanlarda serbestçe dolaşan yabani Africanis ırkı köpekleri görebilmek mümkündür.
Africanis ırkının kökeni tam olarak bilinmiyor ancak Afrika'da yaşayan vahşi tazılardan gelmiş olabileceğine inanılmaktadır. 1998'de, bu eşsiz primitif ırkın korunması amacıyla John Gallant ve Dr. Udo Küsel tarafından "Africanis Topluluğu" kurulmuştur. Çoğu kulübün veya topluluğun aksine amaçları ırkı mükemmelleştirmek değil, ırkı doğal olarak geliştiği haliyle korumaktır. "Kennel Union of Southern Africa" tarafından resmi bir ırk olarak kabul edilmektedir.
Africanis ırkı köpeklerin boyları omuza kadar 50 - 61 cm, ağırlıkları 24 - 45 kg'dır.
Africanis, her yaştan insana karşı cana yakın davranmasına rağmen yine de bir miktar mesafeye ihtiyaç duyar. Bazen çok fazla fiziksel temastan rahatsız olur ve böyle bir durumda fiziksel temasın uzatılması halinde tepki gösterir. Ayrıca yaşlandıkça huysuzlaşmaya meyillidir. Buna karşın son derece akıllı ve eğitilebilir bir köpektir.
İnsanların herhangi bir müdahalesi olmadan doğal olarak gelişimini sağlamış olan Africans, bu özelliği nedeniyle bağımsız karakterlidir. Kendi kendine düşünebilme ve harekete geçebilme becerisi, benzer özelliğe sahip diğer ırklara göre daha güçlüdür.
Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.
Her ırkta olduğu gibi Africanis ırkının da küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
Africans ırkı köpekler genellikle çok sağlıklı olarak kabul edilmektedir.
Africans ırkının egzersiz ihtiyacı günlük 90 dakikalık aktivitelerle veya 4.5 kilometrelik yürüyüşlerle karşılanabilir.
Africans ırkının beslenme ihtiyacı için önerilen günlük miktar: Günde 2.5 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı iki öğüne bölerek verebilirsiniz.
NOT: Köpeğinizin ne kadar yediği büyüklüğüne, yaşına, boyutlarına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler tıpkı insanlar gibi farklı bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı yoktur. Son derece aktif bir köpeğin, uyuşuk bir köpeğin yediğinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye muhtemelen gerek yoktur. Satın aldığınız mamanın kalitesi de fark yaratır. Mama ne kadar kaliteli olursa köpeğiniz o kadar fazla yemek isteyecektir, tersi durumlardaysa mama kasesinde kalanları göreceksiniz ve onu cezbedebilmek için kasesini sallamaya başlayacaksınız.
Köpeğinizi beslerken mamanın tamamını mama kabında bırakmak yerine, ölçerek ve iki öğüne bölerek vermeniz önerilir. Aşırı kilolu olup olmadığından emin değilseniz, göz testi ve dokunma testi yapabilirsiniz. Öncelikle ona bakın; belini görebiliyor olmalısınız. Ardından ellerinizi sırtına koyun ve baş parmaklarınız bel kemiğinde olacak şekilde, parmaklarınıza aşağı doğru yayılma hareketi uygulayın. Omurgalarını göremez ancak parmaklarınızla çok bastırmadan da hissedebiliyor olmanız gerekir. Eğer hissedemiyorsanız, daha az yemeli ve daha çok egzersiz yapmalıdır.
Africanis birçok iç ve dış parazite karşı doğal bir direnç geliştirmiştir. Bu nedenle çok sık banyo yapmamalıdır aksi takdirde doğal cilt yağları kaybolacak ve çevresel tehlikelere daha duyarlı hale gelecektir. Haftalık olarak fırçalanmalı veya taranmalı ve ardından nemli bir bezle kürkü silinmelidir. Böylece tüylerinin temizliği sağlanacak ve parlak görünümü korunacaktır.
Diğer bakım ihtiyaçlarının arasında ağız hijyeni bulunmaktadır. Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalığını ve kötü nefesi engellemek istiyorsanız günlük fırçalama daha iyidir. Eğer bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer köpeğinizin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin. Yürürken tırnaklarının yerle temasından kaynaklanan tıkırdama seslerini duyuyorsanız çok uzunlar. Kısa ve düzgün tırnaklar daha sağlıklıdır. Sık sık patilerini kontrol edin ancak köpeklerin patileri konusunda hassas olduklarını ve nazik davranmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklerin ayaklarında kan damarları vardır ve çok kısa keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir dahaki sefere köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa veterinerinizden destek almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeterince hevesliyseniz köpeklerin tırnakları nasıl kesilir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Kulaklarının her hafta, kızarıklık veya kötü kokuya karşı kontrol edilmesi gerekir. Kızarıklık veya kötü koku enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ederken, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için kulaklarını nazik bir şekilde ve pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamuk topu yardımıyla temizleyin ancak kulak içerisine herhangi bir şey sokmayın. Sadece dış kulağı temizlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, görsellerle desteklenmiş köpeklerin kulakları nasıl temizlenir başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Tarama sırasında cildinde, kulaklarında, burun, ağız, göz veya ayaklarda kızarıklık, iltihaplanma belirtileri veya yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Kulakları iyi kokmalı, gözlerinde kızarıklık olmamalı, burnunda akıntı olmamalıdır. Dikkatli şekilde yapılacak haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmenize yardımcı olacaktır.
Africanis genellikle çocuklara karşı sabırlıdır ve onlarla nazik bir şekilde oyun oynar. Ancak her zaman çocuklar ve köpekler arasındaki etkileşimler denetlenmelidir.
Her ırkta olduğu gibi çocuklara, köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl dokunacaklarını öğretmelisiniz. Her iki tarafın da herhangi bir ısırma, kulak veya kuyruk çekme gibi hareketlerini önlemek için her zaman köpeklerle küçük çocuklar arasındaki etkileşimleri denetlemelisiniz. Çocuğunuza, yemek yerken veya uyurken herhangi bir köpeğe asla yaklaşmamasını veya köpeğin yemeğini uzaklaştırmaya çalışmaması gerektiğini öğretmelisiniz. Hiçbir köpek, herhangi bir küçük çocukla denetimsiz bir şekilde bırakılmamalıdır.
Africanis sürü halinde gezmeye alışık olduğu için diğer köpeklerin arkadaşlıklarını sever ve onlarla dost olmak ister. Ailesine karşı tehdit oluşturan herhangi bir hayvana karşı saldırgan olmaya meyillidir.