
Irk Grubu
İşçi Köpek
Boyu
60 - 71 cm
Kilosu
31 - 59 kg
Yaşam Süresi
10 - 12 yıl
Günlük Miktar: 5 ölçek
Akita'nın ismini Kuzey Japonya'daki Akita şehrinden aldığına inanılır. Bu ırkın bilinen varlığı 1600'lü yıllara kadar uzanır ve Japon kraliyetini koruduğu, kümes hayvanlarını ve büyük hayvanları (ayılar gibi) avlamada kullanıldığı bilinmektedir. Bu cesur ırk, Helen Keller tarafından Amerika'ya tanıtılmıştır. Japonlar Helen Keller'a oldukça saygı duyuyorlardı ve onu, 1920'lerde sadakati için dünya çapında üne kavuşan bir Akita olan Hachiko heykelini göstermek için Shibuyu'ya götürdüler. Hachiko'nun sahibi bir profesördü; her gün saat 3'te işten dönerdi ve sadık köpeği onu her gün tren istasyonunda karşılardı. Profesör öldükten sonra sadık Hachiko on yıl sonraki kendi ölümüne kadar günlük nöbetine devam etti.
Asla tartışılmayacak şey, Akita'nın tarihi ve ünlü korkusuzluk ve sadakat kombinasyonuna sahip oluşudur. Bu özellikler Londra Hayvanat Bahçesi'nde bir Sumatra kaplanı yavrusu yetim kaldığında test edildi. Yetkililer, yavru kaplanın yetiştirilmsinde özel bir yardıma ihtiyaç duyuyordu ve bu önemli görev için Akita yavrusunu seçtiler. Akita'nın korkmayacağını ve kaplan yavrusuna gerekli yaşam dersleriyle ve oyunlarla yardımcı olacağını biliyorlardı. Ayrıca Akita'nın yoğun kürkü, onu keskin pençelerden koruyacak, öksüz yavru için arzu edilen arkadaşlık ve korumayı sağlanmış olacaktı. Akita rolüne başarılı bir şekilde hizmet etti ve kaplan yetişkinliğe yakın olduğunda işten “emekli oldu”. Bu gerçekten korkusuz, tamamen kendine güvenen ve aileye sonsuza kadar bağlılık gösterecek bir köpektir.
Akita, dövüş köpeği olarak kullanılan Tosa adlı köpek ırkının ortaya çıkması için bazı kişiler tarafından kullanılmıştır. 1900lerde 3000 köpeğin öldüğü kuduz salgınından sonra bu gelenek sona erdi. Akita'nın dünya çapına yayılmasındaki en büyük etken, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerikalı askerlerin evlerine dönerken yanlarında bu köpekleri de götürmüş olmasıdır.
Akita ırkının erkeklerinin boyları omuza kadar 66 - 71 cm ve ağırlıkları 38 - 58 kg'dır. Dişilerinin boyları omuza kadar 60 - 66 cm ve ağırlıkları 31 - 49 kg'dır.
Akita, cesur ve korkusuz bir köpektir. Yabancılara karşı tedbirli, ailesine karşı inanılmaz derecede sadıktır. Uyanık ve zekidir. Diğer köpeklere, özellikle aynı ırk ve cinsiyettekilere karşı saldırgan olma eğilimindedir. Evde tek köpek olması daha uygundur. Ailesiyle birlikteyken sevecen ve oyuncudur. Ailesinin arkadaşlığını sever ve günlük aktivitelerine katılmak ister. Ağzında oyuncaklarını veya ev eşyalarını taşımayı sever. Asla havlamadığına dair yaygın bir inanış olmasına karşın oldukça seslidir ancak şüpheli bir durum dikkatini çekmişse evet, havlayabilir. Sadık bir bekçidir ve tehdit olarak algıladığı her şeye karşı mülkünü koruyacaktır.
Akita'nın güçlü kişiliğinin ezici olabileceğinin farkında olun, bu nedenle ilk kez köpek sahibi olacak kişiler için uygun değildir. Sevecen ancak disiplini sağlayabilecek bir sahibe ihtiyacı vardır. Bu aktif ırk için aktivite şarttır. Onu sıkmadan farklı aktivitelerle bolca egzersiz yaptırabilirsiniz.
Doğal olarak koruyucu olan Akita, izin verildiğinde veya uygun bir şekilde yetiştirilmediğinde agresif olma eğilimi gösterir. Bu nedenle eğitimi esastır ve küçük yaşta sosyalleşmesi gerekir. Bu ırkın inatçı olduğunu unutmamalısınız, bu yüzden ona uygun köpek davranışı öğretmek için ekstra sabır gereklidir.
Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.
Her ırkta olduğu gibi Akita ırkının da küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
Akita ırkı köpekler genellikle sağlıklıdır ancak tüm ırklarda olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Köpeklerin hepsi bu hastalıkların herhangi birine veya hepsine yakalanmaz ancak bu ırkı düşünüyorsanız, aşağıdaki hastalıkların farkında olmanız önemlidir.
Kalça Displazisi: Kalça çıkığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturamamasından kaynaklanan kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi olan bir köpekte herhangi bir rahatsızlık belirtisi görmeyebilirsiniz. Köpek yaşlandıkça artrit gelişebilir. Görüntülenebilmesi için X-ışını taramasından yararlanılır. Kalça displazisi olan köpekler çiftleştirilmemelidir. Bir köpek yavrusu satın alıyorsanız, köpeğin anne ve babasının kalça displazisi için test edildiğini ve problemsiz olduğunun kanıtlanmasını (yazılı bir doküman ile) isteyebilirsiniz. Kalça diplazisi kalıtsaldır ancak çevresel koşullardan da tetiklenebilir; yüksek kalorili yiyeceklerle hızlı büyüme ve zıplama, atlama veya düşme sonucunda oluşabilecek yaralanmalar gibi.
Gastrik Torsiyon / Gastrik Dilatasyon-Volvulus: Büyük ve derin göğüslü köpekleri etkileyebilen ve yaşamlarını tehdit eden bir durumdur. Özellikle günde tek ve büyük öğünle beslendikleri, hızlı yedikleri, yemekten sonra bol miktarda su içtikleri ve yemekten sonra kuvvetli şekilde egzersiz yapmaları durumunda ortaya çıkabilir. Yaşlı köpeklerde daha yaygındır. Mide gaz veya hava ile şişirildikten sonra bükülür. Köpek, midedeki aşırı havadan kurtulmak için kusamaz hale gelir ve kanın kalbe normal dönüşü engellenir. Kan basıncı düşer ve köpek şoka girer. Acil tıbbi müdahale olmazsa köpek ölebilir. Karnı ağrılıysa, aşırı tükürüyorsa, kusmadan yalnızca öğürüyorsa ve kalp atışları hızlanmış, huzursuz, depresif, uyuşuk veya zayıf görünüyorsa bu işaretler bir problem olabileceğini gösterir ve mümkün olan en kısa zamanda veterinerinize gitmeniz önerilir.
Hipotiroidizm: Bu tiroid bezinin bir bozukluğudur. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretiminin bir sonucudur. Klinik belirtiler her bir vakanın şiddetine bağlı olarak değişir ancak kuru, kaba ve/veya seyrek kürk, göz akıntısı, soluk mukoza zarı ve zihinsel donukluğu içerebilir. Her gün alınacak tiroid replasman hapıyla rahatsızlık iyi bir şekilde yönetilebilir. Köpeğin bu ilacı hayatı boyunca alması gerekir.
Progresif Retinal Atrofi (PRA): Bu durum, retinada kademeli bozulmayı içeren bir göz hastalıkları ailesidir. Hastalığın ilk döneminde, etkilenen köpekler gece körlüğü yaşarlar ve hastalık ilerledikçe gündüzleri de göremez hale gelirler. Etkilenen köpeklerin çoğu, çevreleri aynı kaldığı sürece sınırlı veya kayıp görüşlerine rağmen ortama uyum sağlar.
Sebasöz Adenit: Akita ırkı köpeklerde ciddi bir sorundur. Bu genetik durumun teşhis edilmesi zordur ve sıklıkla hipotiroidizm, alerji veya diğer durumlar ile karıştırılır. Bir köpeğin SA'sı olduğunda derideki yağ bezleri (bilinmeyen nedenlerle) iltihaplanır ve sonunda yok edilir. Bu bezler tipik olarak cildin kurumasını engelleyen bir yağ salgısı olan sebum üretir. Semptomlar genellikle köpek beş yaşında olduktan sonra ortaya çıkar. Etkilenen köpekler tipik olarak kuru, pullu deri ve baş, boyun ve sırtın üstünde saç dökülmesine sahiptir. Ciddi etkilenmiş köpekler ikincil cilt enfeksiyonları ile birlikte kalınlaşmış deriye ve hoş olmayan bir kokuya sahip olabilir. Sorun öncelikle kozmetik olmasına rağmen köpek için rahatsız edici olabilir. Veterineriniz SA'dan şüphelenirse, ciltte bir biyopsi yapacak ve ardından çeşitli tedavi seçeneklerini sizinle konuşacaktır.
Akita'nın diğer köpeklere karşı saldırgan eğilimi göz önüne alındığında, köpek parklarına yapılacak ziyaretler muhtemelen iyi bir fikir değildir. Irkın yüksek zekası nedeniyle aktivitelerin çeşitlendirilmesi ve bir rutini olmaması en iyisidir. İsteyebileceğiniz son şey sıkılmış bir Akita'dır. Bu, havlama, kazma, çiğneme ve saldırganlık gibi davranış sorunlarına yol açar. Onu aile aktivitelerine dahil edin ve uzun bir süre boyunca onu bir süre yalnız bırakmayın. Eğer bahçede kalıyorsa, hem Akita'nın güvenliği hem de onun bahçesine yanlışlıkla girebilecek yabancıların güvenliği için bahçenin sağlam ve yüksek çitlerle çevrilmiş bir alan olması şarttır.
Bir Akita yavrusunu yetiştirirken özel dikkat gösterilmelidir. Bu köpekler dört ila yedi aylık yaş arasında çok hızlı büyürler, bu da onları kemik rahatsızlıklarına duyarlı hale getirir. Yüksek kaliteli ve düşük kalorili bir diyet hızlı büyümesini engelleyecektir. Buna ek olarak, Akita köpek yavrusunun beton gibi sert zeminlerde oynamasına izin verilmemelidir. Mümkünse çimende ve yumuşak zeminlerde oyun oynamalıdır. Köpek en az iki yaşına gelene kadar ve eklemleri tamamen oluşuncaya kadar sert yüzeylerde zıplama ve koşma aktivitelerinden kaçının. Akita ırkının egzersiz ihtiyacı günlük 60 dakikalık aktivitelerle veya 2 ila 2.5 kilometrelik yürüyüşlerle karşılanabilir.
Akita ırkının beslenme ihtiyacı için önerilen günlük miktar: Günde 3 - 5 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı, iki öğüne bölerek verebilirsiniz.
NOT: Köpeğinizin ne kadar yediği büyüklüğüne, yaşına, boyutlarına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler tıpkı insanlar gibi farklı bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı yoktur. Son derece aktif bir köpeğin, uyuşuk bir köpeğin yediğinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye muhtemelen gerek yoktur. Satın aldığınız mamanın kalitesi de fark yaratır. Mama ne kadar kaliteli olursa köpeğiniz o kadar fazla yemek isteyecektir, tersi durumlardaysa mama kasesinde kalanları göreceksiniz ve onu cezbedebilmek için kasesini sallamaya başlayacaksınız.
Köpeğinizi beslerken mamanın tamamını mama kabında bırakmak yerine, ölçerek ve iki öğüne bölerek vermeniz önerilir. Aşırı kilolu olup olmadığından emin değilseniz, göz testi ve dokunma testi yapabilirsiniz. Öncelikle ona bakın; belini görebiliyor olmalısınız. Ardından ellerinizi sırtına koyun ve baş parmaklarınız bel kemiğinde olacak şekilde, parmaklarınıza aşağı doğru yayılma hareketi uygulayın. Omurgalarını göremez ancak parmaklarınızla çok bastırmadan da hissedebiliyor olmanız gerekir. Eğer hissedemiyorsanız, daha az yemeli ve daha çok egzersiz yapmalıdır.
Akita, siyah, beyaz, kahverengi, kırmızı gibi renklere sahip olabilir veya bu renklerin karışımlarından oluşabilir. Kürkü çift katman tüy yapısına sahiptir: ilk katmandaki tüyleri çok yoğun ve yumuşak, son katman ise kısadır.
Genel olarak Akita'nın tüy bakımı zor değildir ama çok sık tüy döker ve yeni yaşam tarzınıza sürekli çalışması gereken kaliteli bir elektrik süpürgesi dahil olacaktır. Tüylerini mobilyaların üzerinde, halıda, giysilerde, bulaşıklarda ve yemeklerde görmeniz mümkün olabilir. Daha yoğun dökülmeler yılda 2 veya 3 kez yaşanır. Kürkünün sağlıklı kalması ve dökülen tüy miktarının kontrol altına alınması için haftada iki veya üç kez taranması veya fırçalanması gerekir. Banyo, her üç ayda bir yapılabilir. Tabii ki köpeğiniz çamurlu bir suda yuvarlandığında veya pis kokulu bir şeye bulaştığında banyo daha sık olabilir.
Diğer bakım ihtiyaçlarının arasında ağız hijyeni bulunmaktadır. Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalığını ve kötü nefesi engellemek istiyorsanız günlük fırçalama daha iyidir. Eğer bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer köpeğinizin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin. Yürürken tırnaklarının yerle temasından kaynaklanan tıkırdama seslerini duyuyorsanız çok uzunlar. Kısa ve düzgün tırnaklar daha sağlıklıdır. Sık sık patilerini kontrol edin ancak köpeklerin patileri konusunda hassas olduklarını ve nazik davranmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklerin ayaklarında kan damarları vardır ve çok kısa keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir dahaki sefere köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa veterinerinizden destek almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeterince hevesliyseniz köpeklerin tırnakları nasıl kesilir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Kulaklarının her hafta, kızarıklık veya kötü kokuya karşı kontrol edilmesi gerekir. Kızarıklık veya kötü koku enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ederken, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için kulaklarını nazik bir şekilde ve pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamuk topu yardımıyla temizleyin ancak kulak içerisine herhangi bir şey sokmayın. Sadece dış kulağı temizlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, görsellerle desteklenmiş köpeklerin kulakları nasıl temizlenir başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Tarama sırasında cildinde, kulaklarında, burun, ağız, göz veya ayaklarda kızarıklık, iltihaplanma belirtileri veya yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Kulakları iyi kokmalı, gözlerinde kızarıklık olmamalı, burnunda akıntı olmamalıdır. Dikkatli şekilde yapılacak haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmenize yardımcı olacaktır.
Yetişkinler her zaman köpekler ve çocuklar arasındaki etkileşimleri denetlemelidir ve özellikle bu ırk için daha da önemlidir. Hiçbir çocuk Akita'dan daha sadık bir bekçiye ve oyuna arkadaşına sahip olamaz ama kötü bir muamele gören bir Akita, çocuğunuzun hayatını tehlikeye atabilir.
Her ırkta olduğu gibi çocuklara köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl dokunacaklarını öğretmelisiniz. Her iki tarafın da herhangi bir ısırma, kulak veya kuyruk çekme gibi hareketlerini önlemek için her zaman köpeklerle küçük çocuklar arasındaki etkileşimleri denetlemelisiniz. Çocuğunuza, yemek yerken veya uyurken herhangi bir köpeğe asla yaklaşmamasını veya köpeğin yemeğini uzaklaştırmaya çalışmaması gerektiğini öğretmelisiniz. Hiçbir köpek, herhangi bir küçük çocukla denetimsiz bir şekilde bırakılmamalıdır.
Akita, büyük çocuklu aileler için uygundur ve evde tek evcil hayan olmalıdır aksi halde diğer evcil hayvanlara karşı saldırgan ve kovalayan bir tavır içerisinde olacaktır.