
Irk Grubu
İşçi Köpek
Boyu
48 - 66 cm
Kilosu
24 - 45 kg
Yaşam Süresi
12 - 15 yıl
Günlük Miktar: 2 ölçek
Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının kökenleriyle alakalı kesin şeyler söyleyebilmek pek mümkün değil ancak bu ırkın yaklaşık 200 yıldır Güney Amerika'nın bir parçası olduğuna inanılmaktadır. 1979 yılına kadar bu ırkla alakalı herhangi bir resmi belge bulunmuyor.
Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının günümüzde bildiğimiz Bulldog ırklarından daha atletik ve daha uzun boylu farklı bir Bulldog çeşidinin soyundan geldiğine inanılmaktadır. Bir teoriye göre, bu ırkın şimdilerde soyu tükenmiş olan Mountain Bulldog, Old Country Big Bulldog ve Old Southern White Bulldog ırklarıyla yakından ilişkisi bulunuyor. Amerikan Pitbull Teriyeri, Catahoula Leopar Köpeği ve Black Mouth Cur gibi çeşitli ırkların gelişiminde etkili olduğu söylenir.
Alapaha Blue Blood Bulldog nadir bulunan bir köpek ırkıdır ve sayıları oldukça azdır. 1979'da, Güney Amerika'daki birkaç hayranı tarafından neslinin tükenmesinin önüne geçmek amacıyla koruma altına alındı. Güney Amerika dışında Güney Afrika, Filipinler, Çin ve Yeni Zelanda'da görülebilir.
Alapaha Blue Blood Bulldog ırkı köpeklerin boyları omuza kadar 48 - 66 cm, ağırlıkları 24 - 45 kg'dır.
Alapaha Blue Blood Bulldog ilk kez köpek sahibi olacak kişiler ve evinde küçük evcil hayvanları veya küçük çocukları olan kişiler için tavsiye edilmez. Yabancılara karşı şüphecidir, bu nedenle iyi bir bekçi köpeği olabilir. Sahibinin dikkatini çekmeyi sever. Baskın bir karaktere sahip olduğundan dolayı eğitimine en az sekiz haftalıkken başlanması gerekir. İstenilen olgunluğa ulaşabilmesi için güçlü bir liderliğe ihtiyacı var.
Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.
Her ırkta olduğu gibi Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının da küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
Alapaha Blue Blood Bulldog ırkı köpekler genellikle sağlıklıdır ancak tüm ırklarda olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Köpeklerin hepsi bu hastalıkların herhangi birine veya hepsine yakalanmaz ancak bu ırkı düşünüyorsanız, aşağıdaki hastalıkların farkında olmanız önemlidir.
Entropiyon: Genellikle köpek 6 aylıkken ortaya çıkan bu kusur göz kapağının içe doğru kıvrılmasına, göz küresinin tahriş olmasına veya yaralanmasına neden olur. Bir veya iki göz de etkilenebilir. Köpeğinizin entropiyonu varsa, gözlerini ovuşturmaya çalışmasıyla fark edebilirsiniz. Köpek olgunluğa ulaştığında gerekirse cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.
Sağırlık: Sağırlık oldukça yaygındır ve hem köpek hem de sahibi için birçok zorluğa neden olabilir. Bazı sağırlık ve işitme kayıpları ilaçlarla veya ameliyatla tedavi edilebilir ancak genellikle sağırlık tam olarak tedavi edilemez. Sağır bir köpeğe verebileceğiniz en iyi şeylerden ikisi, sabır ve zamandır. Piyasada titreşimli tasmalar gibi sizin ve köpeğinizin hayatını kolaylaştırmak için pek çok yardımcı araç vardır.
Kalça Displazisi: Kalça çıkığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturamamasından kaynaklanan kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi olan bir köpekte herhangi bir rahatsızlık belirtisi görmeyebilirsiniz. Köpek yaşlandıkça artrit gelişebilir. Görüntülenebilmesi için X-ışını taramasından yararlanılır. Kalça displazisi olan köpekler çiftleştirilmemelidir. Bir köpek yavrusu satın alıyorsanız, köpeğin anne ve babasının kalça displazisi için test edildiğini ve problemsiz olduğunun kanıtlanmasını (yazılı bir doküman ile) isteyebilirsiniz. Kalça diplazisi kalıtsaldır ancak çevresel koşullardan da tetiklenebilir; yüksek kalorili yiyeceklerle hızlı büyüme ve zıplama, atlama veya düşme sonucunda oluşabilecek yaralanmalar gibi.
Alapaha Blue Blood Bulldog ırkının kürkü kısa tüylerden oluşur. Orta derecede tüy döker ve haftada en az bir kez taranması veya fırçalanması gerekir. Bu işlem hem cildindeki doğal yağların dağıtılmasına hem de ölü tüylerin toplanarak dökülen tüy miktarının kontrol altında tutulmasına olanak sağlar. Hayvancılık işleri için kullanılmıyorsa sık banyo yapmasına gerek yoktur.
Diğer bakım ihtiyaçlarının arasında ağız hijyeni bulunmaktadır. Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalığını ve kötü nefesi engellemek istiyorsanız günlük fırçalama daha iyidir. Eğer bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer köpeğinizin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin. Yürürken tırnaklarının yerle temasından kaynaklanan tıkırdama seslerini duyuyorsanız çok uzunlar. Kısa ve düzgün tırnaklar daha sağlıklıdır. Sık sık patilerini kontrol edin ancak köpeklerin patileri konusunda hassas olduklarını ve nazik davranmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklerin ayaklarında kan damarları vardır ve çok kısa keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir dahaki sefere köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa veterinerinizden destek almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeterince hevesliyseniz köpeklerin tırnakları nasıl kesilir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Kulaklarının her hafta, kızarıklık veya kötü kokuya karşı kontrol edilmesi gerekir. Kızarıklık veya kötü koku enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ederken, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için kulaklarını nazik bir şekilde ve pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamuk topu yardımıyla temizleyin ancak kulak içerisine herhangi bir şey sokmayın. Sadece dış kulağı temizlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, görsellerle desteklenmiş köpeklerin kulakları nasıl temizlenir başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Tarama sırasında cildinde, kulaklarında, burun, ağız, göz veya ayaklarda kızarıklık, iltihaplanma belirtileri veya yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Kulakları iyi kokmalı, gözlerinde kızarıklık olmamalı, burnunda akıntı olmamalıdır. Dikkatli şekilde yapılacak haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmenize yardımcı olacaktır.