
Irk Grubu
Arkadaş
Boyu
22 - 30 cm
Kilosu
3 - 10 kg
Yaşam Süresi
13 - 15 yıl
Günlük Miktar: 3 ölçek
Alman Spitz bilinen en eski köpek ırklarından biridir. Kökeninin Taş Devri'nde Pomeranya olarak bilinen bölge olduğu düşünülmektedir. Pomeranya, Almanya ve Polonya arasında kalan bölgeydi. Bölgede bulunan 1450 yılına ait bir belgede Alman Spitz ırkı tanımlanmıştır. Bulunan belgede bu köpekler evlerin ve arazilerin korkusuz koruyucuları olarak tanımlanmıştır.
Alman Spitz iyi bir arkadaş olacak tercih ediliyor olmasının yanı sıra avlanmada da tercih edilen bir ırktı. 18. yüzyıla gelindiğinde kraliyet ailelerinin bir parçası oldu. I. George Alman bir kadınla evlenmişti ve sarayına Almanya'dan gelen misafirleri tarafından kendisine Alman Spitz hediye edildi. III. George'un karısı Kraliçe Charlotte'un da ağırlıkları 9 ila 14 kilo olan Alman Spitz ırkı köpeklere sahip olduğu söylenmektedir.
I. Dünya Savaşı'ndan sonra ırkın popülaritesi keskin bir şekilde düştü. 1970'lerde bir miktar dalgalanma yaşadı ve günümüzde Almanya, Avustralya ve Büyük Britanya'da çok popülerdir.
Alman Spitz ırkı esasen 5 farklı boya sahiptir.
Hem Pomeranian hem de Keeshond ayrı bir ırk statüsü kazanmıştır ancak Giant Spitz, Medium Spitz ve Miniature Spitz çeşitleri ırk içinde yalnızca farklı boy köpekler olarak anılırlar. Günümüzde sıklıkla Medium ve Miniature Spitz görülmektedir ve bu köpeklerin boyları omuza kadar 22 ila 30 cm, ağırlıkları 3 ila 10 kg'dır.
Alman Spitz zeki, oyuncu, canlı ve bunlara bağlı olarak bağımsızdır. Onu eğitirken eğlenceli şeyler yapmanız önemlidir aksi takdirde inatçı olur ve sizin için hiçbir şey yapmamaya başlar. Sıkıldığında rahatsız edici şekilde havlayabilir, bu yüzden eğlenmesini sağlayabilecek bol miktarda oyuncağının olması iyidir. Güçlü av içgüdüsü nedeniyle küçük evcil hayvanlara saldırma eğilimindedir. Birlikte büyütüldüğü kedilerle uyum için yaşamayı öğrenebilir ancak bu durum kedilere alışmadan yetişkin hale gelmiş bir Alman Spitz için geçerli değildir. Yabancılara karşı temkinlidir ancak eve gelen ziyaretçilere bir süre sonra ısınacaktır.
Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.
Her ırkta olduğu gibi Alman Spitz ırkının da küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
Alman Spitz ırkı köpekler genellikle sağlıklıdır ancak tüm ırklar gibi bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Irkın tamamı bu hastalıkların herhangi birini veya hepsini almaz, ancak bu ırkı düşünüyorsanız bunların farkında olmanız önemlidir.
Epilepsi: Köpekte nöbetlere neden olan bir bozukluktur. Genellikle kalıtsal olan nörolojik bir durumdur. Kendisini olağan dışı gösterebilecek hafif veya ağır nöbetlere yol açabilir. İlaçla tedaviye devam edilir ancak tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir.
Patella Luksasyonu: Diz kapağı kayması olarak da bilinir ve genellikle küçük köpek ırklarında yaygındır. Üç bölümden oluşan patellanın -femur (uyluk kemiği), patella (diz kapağı) ve tibia (kaval kemiği) - uygun şekilde dizilememesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum, bacaklardan kaynaklı olarak anormal bir yürüyüşe veya topallamaya neden olur. Doğumda mevcut olan bir durumdur ancak genellikle çok geç olmadan anlaşılamaz. Patella luksasyonun neden olduğu sürtünme, artrit ve dejeneratif eklem hastalığına yol açabilir. 1. Dereceden eklemde geçici lamensiyeye neden olan ara sıra bir luksasyondan, tibianın dönmesinin ciddi olduğu ve patellanın el ile yeniden düzeltilemeyeceği 4. dereceye kadar dört çeşit patella luksasyonu vardır. Bu rahatsızlık köpekte eğri bacaklı bir görünüme neden olur. Patella luksasyonun ciddi dereceleri cerrahi müdahaleler gerektirebilir.
Progresif Retinal Atrofi (PRA): Bu durum, retinada kademeli bozulmayı içeren bir göz hastalıkları ailesidir. Hastalığın ilk döneminde, etkilenen köpekler gece körlüğü yaşarlar ve hastalık ilerledikçe gündüzleri de göremez hale gelirler. Etkilenen köpeklerin çoğu, çevreleri aynı kaldığı sürece sınırlı veya kayıp görüşlerine rağmen ortama uyum sağlar.
Persistan Pupiller Membranlar: Persistan Pupiller Membranlar gözün dokusundaki liflerdir ve doğumdan önce gözlerin lenslerini besleyen fetal membran kalıntılarıdır. Normalde bir köpek yavrusu 4 veya 5 haftalıkken kaybolurlar ancak bazen kaybolmaz ve varlıkları devam eder. Teller iristen irise, iristen lense veya korneadan irise kadar uzanabilir ve bazen gözün ön odasında bulunurlar. Birçok köpek için teller herhangi bir soruna yol açmaz ve genellikle 8 haftalıkken kırılırlar. Teller kırılmazsa katarakta yol açabilir veya kornea saydamlığına neden olabilirler. Veteriner hekiminiz tarafından yazılacak göz damlaları sayesinde onların parçalanması sağlanabilir.
Alman Spitz orta derece aktif bir köpektir. Uzun yürüyüşler için iyi bir arkadaş olacaktır. Oldukça meraklıdır, bu nedenle kendi güvenliği için tasmasız gezdirilmemesi önerilir. Saklambaç, top oynamak veya yeni numaralar öğrenmek favori aktivitelerindendir. Alman Spitz ırkının egzersiz ihtiyacı günlük 40 dakikalık aktivitelerle veya 2 kilometrelik yürüyüşlerle karşılanabilir.
Alman Spitz çok akıllıdır ve hızlı bir şekilde öğrenir ancak inatçıdır. Tekrar eden eğitimlerden sıkılır, bu nedenle eğitimin çeşitli ve kısa süreli olması anahtardır. Oyun, övgü ve ödül gibi pozitif pekiştirme yöntemlerini kullanarak eğitimde daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Alman Spitz ırkının beslenme ihtiyacı için önerilen günlük miktar: günde 2 - 2.5 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı iki öğüne bölerek verebilirsiniz.
NOT: Köpeğinizin ne kadar yediği büyüklüğüne, yaşına, boyutlarına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler tıpkı insanlar gibi farklı bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı yoktur. Son derece aktif bir köpeğin, uyuşuk bir köpeğin yediğinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye muhtemelen gerek yoktur. Satın aldığınız mamanın kalitesi de fark yaratır. Mama ne kadar kaliteli olursa köpeğiniz o kadar fazla yemek isteyecektir, tersi durumlardaysa mama kasesinde kalanları göreceksiniz ve onu cezbedebilmek için kasesini sallamaya başlayacaksınız.
Köpeğinizi beslerken mamanın tamamını mama kabında bırakmak yerine, ölçerek ve iki öğüne bölerek vermeniz önerilir. Aşırı kilolu olup olmadığından emin değilseniz, göz testi ve dokunma testi yapabilirsiniz. Öncelikle ona bakın; belini görebiliyor olmalısınız. Ardından ellerinizi sırtına koyun ve baş parmaklarınız bel kemiğinde olacak şekilde, parmaklarınıza aşağı doğru yayılma hareketi uygulayın. Omurgalarını göremez ancak parmaklarınızla çok bastırmadan da hissedebiliyor olmanız gerekir. Eğer hissedemiyorsanız, daha az yemeli ve daha çok egzersiz yapmalıdır.
Alman Spitz ırkının kürk rengi siyah, siyah ve taba rengi, kahverengi, krem rengi, turuncu, kırmızı, beyaz ve kurt grisidir. Ayrıca beyaz ana renkle birlikte bu renklerden herhangi birine sahip olabilir.
Alman Spitz ırkının kürkü çift katman tüy yapısına sahiptir. Alt katman tüyleri yumuşak ve yünlü, üst katman tüyleri uzun ve hafif serttir. İyi görünmesini sağlamak için haftada iki veya üç kez taranması veya fırçalanması gerekir. Banyo, gerektiğinde yapılabilir.
Diğer bakım ihtiyaçlarının arasında ağız hijyeni bulunmaktadır. Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalığını ve kötü nefesi engellemek istiyorsanız günlük fırçalama daha iyidir. Eğer bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer köpeğinizin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin. Yürürken tırnaklarının yerle temasından kaynaklanan tıkırdama seslerini duyuyorsanız çok uzunlar. Kısa ve düzgün tırnaklar daha sağlıklıdır. Sık sık patilerini kontrol edin ancak köpeklerin patileri konusunda hassas olduklarını ve nazik davranmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklerin ayaklarında kan damarları vardır ve çok kısa keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir dahaki sefere köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa veterinerinizden destek almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeterince hevesliyseniz köpeklerin tırnakları nasıl kesilir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Kulaklarının her hafta, kızarıklık veya kötü kokuya karşı kontrol edilmesi gerekir. Kızarıklık veya kötü koku enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ederken, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için kulaklarını nazik bir şekilde ve pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamuk topu yardımıyla temizleyin ancak kulak içerisine herhangi bir şey sokmayın. Sadece dış kulağı temizlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, görsellerle desteklenmiş köpeklerin kulakları nasıl temizlenir başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Tarama sırasında cildinde, kulaklarında, burun, ağız, göz veya ayaklarda kızarıklık, iltihaplanma belirtileri veya yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Kulakları iyi kokmalı, gözlerinde kızarıklık olmamalı, burnunda akıntı olmamalıdır. Dikkatli şekilde yapılacak haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmenize yardımcı olacaktır.