
Irk Grubu
Arkadaş
Boyu
63 - 81 cm
Kilosu
38 - 54 kg
Yaşam Süresi
12 - 15 yıl
Günlük Miktar: 5 ölçek
Lois Denny(sonralarda adı Lois Schwarz oldu), 1987 yılında "Dire Wolf Program" olarak bilinen bir köpek yetiştirme programı başlattı ve nesli tükenmiş olan "Dire Wolf"un vahşi görüntüsüne benzeyen ama tamamen arkadaşça mizaca sahip bir köpek geliştirmek istedi. Özellikle görünüş olarak benzemesi çok önemliydi. Daha sert bir karaktere sahip olmaması için hiçbir kurdun veya kurt melezinin American Alsatian ırkının genlerine dahil olmasına izin vermemiştir. Lois bunun yerine zekaları, dayanıklılıkları ve havlamama eğilimleri nedeniyle Alman Çoban Köpeği ve Alaska Malamutu ırklarını melezlemeyi tercih etmiştir. Bu melezlemeden elde edilen en iyi köpekleri açık kahverengi İngiliz Mastifi ırkı köpeklerle melezleyerek ortaya çıkan köpeklerin boyut olarak daha büyük olmasını sağlamış ve elde ettiği ilk köpekleri "Shepalute" veya "Alsatian Shepalute" olarak adlandırmıştır.
2002 yılına kadar en uygun karakterli köpekler seçilerek üremeye devam edildi ve 2006 yılında Pyrenees Çoban Köpeği ve Anadolu Çoban Köpeği de melezlemeye dahil edildi. 2010'da tasarım ırk olduğu fikrinden kaçınılması için ismi American Alsatian olarak değiştirilmiştir. Ana vatanı ABD'de popülaritesi giderek artmaktadır ve sürekli geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Irkın resmileştirilmesi için henüz herhangi bir çaba bulunmuyor ancak geliştirme çalışmaları yavaş ve tutarlı bir şekilde devam etmektedir.
American Alsatian ırkının erkeklerinin boyları omuza kadar 66 - 81 cm, ağırlıkları 40 - 54 kg'dır. Dişilerinin boyları omuza kadar 63 - 71 cm, ağırlıkları 38 - 50 kg'dır.
Çoğu büyük ve dev ırk köpeklerin genelinin aksine American Alsatian tam anlamıyla uysal bir evcil hayvan olması için geliştirilmiştir. Her zaman sahibine ve ailenin diğer üyelerine olabildiğince yakın olmayı istese de, bazılarının daha utangaç ve ilgisiz olduğu kaydedilmiştir. Bunun sebebi ırkın henüz tam olarak belirlenmiş standartlarının olmaması ve geliştirme çalışmalarının devam etmesidir.
Büyük bir köpek olmasına rağmen iç ve dış mekanlarda çok sakindir. Korkutucu kurt görünümüne sahip olması dışında herhangi bir caydırıcı özelliği yoktur. Yani, bekçi köpeği köpeği veya koruma köpeği olarak çok kötü bir seçimdir. Özellikle sessiz olması için geliştirilmiştir ve mülkünün çevresini korumak yerine davetsiz misafire etrafı gezdirmesi muhtemeldir. Yumuşak mizacı nedeniyle mükemmel bir terapi köpeğidir ve ayrıca arama-kurtarma çalışmaları için eğitilebilir.
Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.
Her ırkta olduğu gibi American Alsatian ırkının da küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
American Alsatian ırkı köpekler genellikle sağlıklıdır ancak tüm ırklarda olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Köpeklerin hepsi bu hastalıkların herhangi birine veya hepsine yakalanmaz ancak bu ırkı düşünüyorsanız, aşağıdaki hastalıkların farkında olmanız önemlidir.
Kalça Displazisi: Kalça çıkığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturamamasından kaynaklanan kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi olan bir köpekte herhangi bir rahatsızlık belirtisi görmeyebilirsiniz. Köpek yaşlandıkça artrit gelişebilir. Görüntülenebilmesi için X-ışını taramasından yararlanılır. Kalça displazisi olan köpekler çiftleştirilmemelidir. Bir köpek yavrusu satın alıyorsanız, köpeğin anne ve babasının kalça displazisi için test edildiğini ve problemsiz olduğunun kanıtlanmasını (yazılı bir doküman ile) isteyebilirsiniz. Kalça diplazisi kalıtsaldır ancak çevresel koşullardan da tetiklenebilir; yüksek kalorili yiyeceklerle hızlı büyüme ve zıplama, atlama veya düşme sonucunda oluşabilecek yaralanmalar gibi.
Dirsek Displazisi: Kalça displazisine benzer şekildedir ve dejeneratif bir hastalıktır. Kötü biçimlenmiş ve zayıflamış bir eklem ile sonuçlanan, anormal büyümenin veya gelişme sırasında yaşanan bir sakatlıktan dolayı kaynaklandığına inanılmaktadır. Hastalığın seviyesi, durumun şiddetine göre değişir: köpek artrit geliştirebilir veya topallayabilir. Tedavi, ameliyat, kilo yönetimi, tıbbi yönetim ve anti-inflamatuar ilaçlarla mümkündür.
Gastrik Torsiyon / Gastrik Dilatasyon-Volvulus: Büyük ve derin göğüslü köpekleri etkileyebilen ve yaşamlarını tehdit eden bir durumdur. Özellikle günde tek ve büyük öğünle beslendikleri, hızlı yedikleri, yemekten sonra bol miktarda su içtikleri ve yemekten sonra kuvvetli şekilde egzersiz yapmaları durumunda ortaya çıkabilir. Yaşlı köpeklerde daha yaygındır. Mide gaz veya hava ile şişirildikten sonra bükülür. Köpek, midedeki aşırı havadan kurtulmak için kusamaz hale gelir ve kanın kalbe normal dönüşü engellenir. Kan basıncı düşer ve köpek şoka girer. Acil tıbbi müdahale olmazsa köpek ölebilir. Karnı ağrılıysa, aşırı tükürüyorsa, kusmadan yalnızca öğürüyorsa ve kalp atışları hızlanmış, huzursuz, depresif, uyuşuk veya zayıf görünüyorsa bu işaretler bir problem olabileceğini gösterir ve mümkün olan en kısa zamanda veterinerinize gitmeniz önerilir.
American Alsatian ırkının egzersiz ihtiyacı günlük 60 dakikalık aktivitelerle veya 2 ila 2.5 kilometrelik yürüyüşlerle karşılanabilir.
American Alsatian ırkının beslenme ihtiyacı için önerilen günlük miktar: Günde 4 - 5 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı iki öğüne bölerek verebilirsiniz.
NOT: Köpeğinizin ne kadar yediği büyüklüğüne, yaşına, boyutlarına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler tıpkı insanlar gibi farklı bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı yoktur. Son derece aktif bir köpeğin, uyuşuk bir köpeğin yediğinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye muhtemelen gerek yoktur. Satın aldığınız mamanın kalitesi de fark yaratır. Mama ne kadar kaliteli olursa köpeğiniz o kadar fazla yemek isteyecektir, tersi durumlardaysa mama kasesinde kalanları göreceksiniz ve onu cezbedebilmek için kasesini sallamaya başlayacaksınız.
Köpeğinizi beslerken mamanın tamamını mama kabında bırakmak yerine, ölçerek ve iki öğüne bölerek vermeniz önerilir. Aşırı kilolu olup olmadığından emin değilseniz, göz testi ve dokunma testi yapabilirsiniz. Öncelikle ona bakın; belini görebiliyor olmalısınız. Ardından ellerinizi sırtına koyun ve baş parmaklarınız bel kemiğinde olacak şekilde, parmaklarınıza aşağı doğru yayılma hareketi uygulayın. Omurgalarını göremez ancak parmaklarınızla çok bastırmadan da hissedebiliyor olmanız gerekir. Eğer hissedemiyorsanız, daha az yemeli ve daha çok egzersiz yapmalıdır.
American Alsatian çok az köpek kokusuna sahip olacak şekilde geliştirilmiştir ve bu nedenle sık banyoya ihtiyacı yoktur. Kürkü çift katman tüy yapısına sahiptir ve kalın tüylerden oluşur. Özellikle alt katman tüyleri aşırı kalındır ve onu kışın sert hava koşullarından korur. İlkbahar aylarında bu tüylerin tamamını döker ve neredeyse alt katman tüyü kalmaz. Genel olarak haftada iki veya üç kez taranması veya fırçalanması gerekirken tüy dökme sezonlarında bu işleme günlük olarak devam edilmesi gerekir ve buna rağmen zeminde bir miktar tüy görebileceğinizi unutmamalısınız.
Diğer bakım ihtiyaçlarının arasında ağız hijyeni bulunmaktadır. Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalığını ve kötü nefesi engellemek istiyorsanız günlük fırçalama daha iyidir. Eğer bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer köpeğinizin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin. Yürürken tırnaklarının yerle temasından kaynaklanan tıkırdama seslerini duyuyorsanız çok uzunlar. Kısa ve düzgün tırnaklar daha sağlıklıdır. Sık sık patilerini kontrol edin ancak köpeklerin patileri konusunda hassas olduklarını ve nazik davranmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklerin ayaklarında kan damarları vardır ve çok kısa keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir dahaki sefere köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa veterinerinizden destek almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeterince hevesliyseniz köpeklerin tırnakları nasıl kesilir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Kulaklarının her hafta, kızarıklık veya kötü kokuya karşı kontrol edilmesi gerekir. Kızarıklık veya kötü koku enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ederken, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için kulaklarını nazik bir şekilde ve pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamuk topu yardımıyla temizleyin ancak kulak içerisine herhangi bir şey sokmayın. Sadece dış kulağı temizlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, görsellerle desteklenmiş köpeklerin kulakları nasıl temizlenir başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Tarama sırasında cildinde, kulaklarında, burun, ağız, göz veya ayaklarda kızarıklık, iltihaplanma belirtileri veya yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Kulakları iyi kokmalı, gözlerinde kızarıklık olmamalı, burnunda akıntı olmamalıdır. Dikkatli şekilde yapılacak haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmenize yardımcı olacaktır.