
Irk Grubu
İşçi Köpek
Boyu
53 - 63 cm
Kilosu
27 - 31 kg
Yaşam Süresi
10 - 12 yıl
Günlük Miktar: 3 ölçek
Boxer ırkının ataları, German Bullenbeisser (Mastiff soyundan gelen bir köpek) ve Bulldog ırklarıdır. German Bullenbeisser, yüzyıllar boyunca ayı, yaban domuzu ve geyik avlamak amacıyla av köpeği olarak kullanılmıştır. Görevi, avcılar gelene kadar avını yakaladığı avı orada tutmaktı. Zamanla Bullenbeisser ırkı köpekler arazilerdeki işlerini kaybettiler. Bunun yerine çiftçiler ve kasaplar tarafından sığırları sürmek için kullanılmaya başladılar.
Bugün bildiğimiz Boxer ırkı 19. yüzyılın sonlarında geliştirildi. Georg Alt adında Münihli bir adam, kökeni bilinmeyen bir köpekle "Flora" adlı gri renkli dişi Bullenbeisser ırkı bir köpeği çiftleştirdi. Dünyaya gelen yavru açık kahverengi ve beyaz, "Lechner's Box" adında erkek bir köpekti. Bu köpeğin bugün bildiğimiz Boxer ırkının başlangıç çizgisi olduğuna inanılıyor. Lechner's Box, Flora'yla çiftleştirildi ve "Alt's Schecken" adında dişi bir köpek dünyaya geldi.
ileriki yıllarda Alt's Schecken, "Tom" adında İngiliz Bulldog ırkı bir köpekle çiftleştirildi ve "Flocki" adında ilk Boxer dünyaya gelmiş oldu. Flocki'nin beyaz dişi bir kardeşi vardı. Bu dişi, Lechner's Box'ın torunu "Piccolo von Angertor" adında bir köpekle çiftleştirildi ve çok daha etkili oldu. Yavrularından biri, Boxer ırkının annesi olarak kabul edilen, "Meta von der Passage" adında beyaz bir dişiydi. 1894 yılında Roberth, Konig ve Hopner adında üç Alman, Boxer ırkını köpek gösterisinde sergilemeye karar verdi. Bu gösteri 1985 yılında Münih'te yapıldı ve bir sonraki yıl Boxer Kulübü'nü kurdular. 1890'ların sonlarında Avrupa'nın diğer bölgelerinde de bilinir hale geldi.
Boxer ırkının erkeklerinin boyları omuza kadar 57 ila 63 cm, ağırlıkları 31 kg'dır. Dişilerinin boyları omuza kadar 53 ila 59 cm, ağırlıkları 27 kg'dır.
Boxer, "duyan bekçi köpeği" olarak tanımlanıyor; yani uyanık ve dikkatlidir. Sizin için maskaralık yapmadığı zamanlarda ağırbaşlı ve kendinden emin duracaktır. Çocuklarla oyun oynar ve onlara karşı hoşgörülüdür. Yabancılar dikkatli bir tavırla karşılanır, tanıdığı insanlara karşı dost canlısı ve kibar davranır. Sadece ailesini ve evini savunması gerektiğinde saldırgan olur.
Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.
Her ırkta olduğu gibi Boxer ırkının da küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
Boxer ırkı köpekler genellikle sağlıklıdır ancak tüm ırklarda olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Köpeklerin hepsi bu hastalıkların herhangi birine veya hepsine yakalanmaz ancak bu ırkı düşünüyorsanız, aşağıdaki hastalıkların farkında olmanız önemlidir.
Kanser: İnsanlar gibi köpekler de kansere yakalanabilir. Birçok farklı kanser türü vardır ve her bir vaka için tedavi başarısı farklıdır. Köpek kanserini belirtebilecek semptomlar arasında bir yara veya şişliğin anormal şişmesi, iyileşmeyen yaralar, herhangi bir vücut açıklığından kanama ve nefes alma zorlukları yer alır. Kanser tedavisi kemoterapi, ameliyat ve ilaçları içerir.
Aort Darlığı / Subaortik Stenoz: Bu ırktaki en yaygın kalp kusurlarından biridir. Aort, aort kapağının altında daralır ve kalbi daha çok çalışmaya zorlayarak vücuda kan vermesine neden olur. Bu durum bayılma ve hatta ani ölüme neden olabilir. Kalıtsal bir durumdur ancak aktarım şekli şu anda bilinmemektedir. Genellikle kalp hırıltısı tespit edildikten sonra bu durum teşhis edilmiştir. Bu rahatsızlığa sahip köpeklerin çiftleştirilmemesi gerekir.
Boxer Kardiyomiyopati: Boxer aritmik kardiyomiyopati, ailesel ventriküler aritmi ve aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati olarak da adlandırılır. Kalıtsal bir durumdur. Köpeğin kalbi elektriksel bir iletim bozukluğundan ötürü bazen düzensiz bir şekilde atar. Bu durum zayıflığa, çöküşe veya ani ölüme neden olabilir. Bu durumu tespit etmek zor olduğundan, beklenmedik bir ölümle sonuçlanabilir. Bu durumun belirtilerini gösteren köpekler çiftleştirilmemelidir.
Kalça Displazisi: Kalça çıkığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturamamasından kaynaklanan kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi olan bir köpekte herhangi bir rahatsızlık belirtisi görmeyebilirsiniz. Köpek yaşlandıkça artrit gelişebilir. Görüntülenebilmesi için X-ışını taramasından yararlanılır. Kalça displazisi olan köpekler çiftleştirilmemelidir. Bir köpek yavrusu satın alıyorsanız, köpeğin anne ve babasının kalça displazisi için test edildiğini ve problemsiz olduğunun kanıtlanmasını (yazılı bir doküman ile) isteyebilirsiniz. Kalça diplazisi kalıtsaldır ancak çevresel koşullardan da tetiklenebilir; yüksek kalorili yiyeceklerle hızlı büyüme ve zıplama, atlama veya düşme sonucunda oluşabilecek yaralanmalar gibi.
Hipotiroidizm: Bu tiroid bezinin bir bozukluğudur. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretiminin bir sonucudur. Klinik belirtiler her bir vakanın şiddetine bağlı olarak değişir ancak kuru, kaba ve/veya seyrek kürk, göz akıntısı, soluk mukoza zarı ve zihinsel donukluğu içerebilir. Her gün alınacak tiroid replasman hapıyla rahatsızlık iyi bir şekilde yönetilebilir. Köpeğin bu ilacı hayatı boyunca alması gerekir.
Korneal Distrofi: Bu, enflamatuvar olmayan ve kalıtsal olan gözün çeşitli hastalıklarını ifade eder. Her iki gözde de bir veya daha fazla kornea tabakası, genellikle simetrik olmayacak şekilde etkilenmektedir. Çoğu ırkta korneal distrofi kornea merkezinde veya perifere yakın opak bir alan olarak ortaya çıkar. Kornea ülserleri ortaya çıkmadığı sürece, korneal distrofi genellikle ağrılı değildir.
Demodektik Uyuz: Demodikoz olarak da adlandırılan bu hastalık, demodex akarlarından kaynaklanır. Akarlar insanlara veya diğer köpeklere bulaşmaz. Sadece anne köpek bu akarları yavrularına bulaştırabilir, ki bu genellikle hayatlarının ilk birkaç gününde olur. Demodex akarları tüy köklerinde yaşamakta ve genellikle herhangi bir soruna yol açmamaktadır. Köpeğinizin zayıflamış bir bağışıklık sistemi varsa demodektik uyuz geliştirebilir. Bu rahatsızlık lokalize veya genelleşmiş olarak iki form olabilir. Boyun, baş ve ön ayaklarda kızarıklık, pulluluk ve cilt lekeleriyle birlikte tüylerin dökülmesine neden olur. Yavru köpek hastalığı olarak düşünülür ve lokalize form genellikle kendi başına temizlenir. Genelleştirilmiş form ise tüm vücudu kapsar ve yaşça daha büyük yavrularla genç yetişkin köpekleri etkiler. Her iki durumda da kontrol ve tedavi için veterinere götürmelisiniz.
Gastrik Torsiyon / Gastrik Dilatasyon-Volvulus: Büyük ve derin göğüslü köpekleri etkileyebilen ve yaşamlarını tehdit eden bir durumdur. Özellikle günde tek ve büyük öğünle beslendikleri, hızlı yedikleri, yemekten sonra bol miktarda su içtikleri ve yemekten sonra kuvvetli şekilde egzersiz yapmaları durumunda ortaya çıkabilir. Yaşlı köpeklerde daha yaygındır. Mide gaz veya hava ile şişirildikten sonra bükülür. Köpek, midedeki aşırı havadan kurtulmak için kusamaz hale gelir ve kanın kalbe normal dönüşü engellenir. Kan basıncı düşer ve köpek şoka girer. Acil tıbbi müdahale olmazsa köpek ölebilir. Karnı ağrılıysa, aşırı tükürüyorsa, kusmadan yalnızca öğürüyorsa ve kalp atışları hızlanmış, huzursuz, depresif, uyuşuk veya zayıf görünüyorsa bu işaretler bir problem olabileceğini gösterir ve mümkün olan en kısa zamanda veterinerinize gitmeniz önerilir.
Alerjiler: Alerjiler köpeklerde yaygın bir rahatsızlıktır. Üç ana alerji türü vardır: bazı yiyecekleri köpek diyetinden yok ederek tedavi edilen gıda alerjileri; yatak, pire tozu, köpek şampuanları ve diğer kimyasallar gibi bir topikal maddeye reaksiyonun neden olduğu temas alerjileri; polen, toz ve küf gibi havada bulunan alerjenlerden kaynaklanan inhalan alerjileri. Tedavi, nedene göre değişir ve diyet kısıtlamaları, ilaçlar ve çevresel değişimleri içerebilir.
Sağırlık: Boxer ırkının beyaz renge sahip olması sağırlığa eğilimli olduğunu işaret eder. Beyaz renkli olanların %20'si sağırdır ve beyaz renkli Boxer ırkı köpekler çiftleştirilmemelidir çünkü sağırlığa neden olan genler yavrulara geçebilir. Ek olarak, aşırı beyaz lekelenme geni taşıyan Boxer ırkı köpekler, bu ırktaki sağırlık insidansını arttırabilir.
Boxer, ev köpeğidir. Kısa burnu ve kısa kürkü, onu dışarıda yaşamak için uygun olmayan bir hale getirmektedir. Oyun oynamanın keyfini rahatça çıkarmak için çitle çevrili bir bahçeye sahip olmaktan mutlu olacaktır. Vücudunun fit kalmasını sağlamak için onunla bol bol oyun oynamalı veya günde iki kez 30 ila 45 dakikalık yürüyüşler yapmalısınız. İyi huylu olması sağlamanın en iyi yolu günlük egzersizini yaptırmaktır. Yorgun Boxer, iyi Boxer demektir. Boxer ırkının egzersiz ihtiyacı günlük 90 dakikalık aktivitelerle veya 2 ila 2.5 kilometrelik yürüyüşlerle karşılanabilir.
Boxer ırkının eğitimi önemlidir. Büyük ve güçlü olduğu için eğer hareketlerini kontrol etmeyi öğrenemezse, insanlara yanlışlıkla çarparak onların yaralanmalarına sebep olabilir.Eğitime erken başlanmalı, ciddi, sıkı ama adil olunmalıdır. Eğitim sırasında övgü, oyun ve yemek ödüllerini kullanarak olumlu sonuçlar alabilmeniz mümkündür. Tutarlı olmanız gerekir. Boxer, söylediğiniz bir şeyi yapmadığında bundan vazgeçtiğinizi fark ederse, başka nelerden vazgeçebileceğinizi görmek için sınırlarınızı zorlayacaktır.
Ev eğitimi sırasında sabır anahtar kelimedir. Bazıları 4 aylıkken kontrol edilebilir, bazıları 7 aylıktan 1 yaşına kadar güvenilir değildir. İhtiyaçlarını gidermesi için düzenli bir program yapın ve programa bağlı kalarak onu düzenli bir şekilde dışarıya çıkartın. Başarıya ulaştığınız tüm sonuçlarda onu bol miktarda övün ve ödül maması vererek ödüllendirin.
Boxer ırkının beslenme ihtiyacı için önerilen günlük miktar: günde 2 - 3 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı iki öğüne bölerek verebilirsiniz.
NOT: Köpeğinizin ne kadar yediği büyüklüğüne, yaşına, boyutlarına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler tıpkı insanlar gibi farklı bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı yoktur. Son derece aktif bir köpeğin, uyuşuk bir köpeğin yediğinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye muhtemelen gerek yoktur. Satın aldığınız mamanın kalitesi de fark yaratır. Mama ne kadar kaliteli olursa köpeğiniz o kadar fazla yemek isteyecektir, tersi durumlardaysa mama kasesinde kalanları göreceksiniz ve onu cezbedebilmek için kasesini sallamaya başlayacaksınız.
Köpeğinizi beslerken mamanın tamamını mama kabında bırakmak yerine, ölçerek ve iki öğüne bölerek vermeniz önerilir. Aşırı kilolu olup olmadığından emin değilseniz, göz testi ve dokunma testi yapabilirsiniz. Öncelikle ona bakın; belini görebiliyor olmalısınız. Ardından ellerinizi sırtına koyun ve baş parmaklarınız bel kemiğinde olacak şekilde, parmaklarınıza aşağı doğru yayılma hareketi uygulayın. Omurgalarını göremez ancak parmaklarınızla çok bastırmadan da hissedebiliyor olmanız gerekir. Eğer hissedemiyorsanız, daha az yemeli ve daha çok egzersiz yapmalıdır.
Boxer ırkının kürkü kısa tüylü ve şıktır. İki farklı kürk rengi bulunur: brindle veya kahverengiyle birlikte beyaz lekeler. Kahverengi, açık bronz renkten kırmızımsı kahverengiye kadar ton çeşidine sahiptir. Brindle çeşidinde ise kahverengi arka plan üzerinde kaplanlardaki gibi çarpıcı siyah çizgi desenler vardır. Beyaz lekeler genellikle karnın ya da bacaklarının üzerinde görülür ve toplamda bütün renginin üçte birinden fazla bir alana sahip olmamalıdır. Beyaz renk boynuna veya yüzüne kadar ulaşıyorsa, rengi parlak kahverengi veya parlak çizgili olarak tanımlanır. Beyaz lekeleri olmayan versiyonlarına sade Boxer denir. Yüzünde siyah bir maske ve bazen beyaz bir şerit veya ağzından gözlerinin arasına kadar çıkan beyaz alev görümü veren tüyler olabilir. Siyah kürk rengi geni taşımadıkları için siyah Boxer görme ihtimaliniz yoktur. Aşırı fazla beyaz tüyleri olan Boxer'ın cilt kanseri ve sağırlık gibi sağlık sorunlarına eğilimi vardır. Bilinçli ırk yetiştiricileri bu genlerin yavrulara geçmesini istemezler, bu yüzden onların çiftleştirilmesine müsaade etmezler.
Kürkü minimal bakım gerektirir. Genelde temizdir ve kedileri taklit etmesiyle bilinir (kendilerini yalama konusunda). Az tüy döker ve haftalık fırçalama veya taramayla bu durum kontrol altında tutulabilir. Gerektiği takdirde yıkanabilir.
Diğer bakım ihtiyaçlarının arasında ağız hijyeni bulunmaktadır. Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalığını ve kötü nefesi engellemek istiyorsanız günlük fırçalama daha iyidir. Eğer bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer köpeğinizin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin. Yürürken tırnaklarının yerle temasından kaynaklanan tıkırdama seslerini duyuyorsanız çok uzunlar. Kısa ve düzgün tırnaklar daha sağlıklıdır. Sık sık patilerini kontrol edin ancak köpeklerin patileri konusunda hassas olduklarını ve nazik davranmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklerin ayaklarında kan damarları vardır ve çok kısa keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir dahaki sefere köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa veterinerinizden destek almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeterince hevesliyseniz köpeklerin tırnakları nasıl kesilir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Kulaklarının her hafta, kızarıklık veya kötü kokuya karşı kontrol edilmesi gerekir. Kızarıklık veya kötü koku enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ederken, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için kulaklarını nazik bir şekilde ve pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamuk topu yardımıyla temizleyin ancak kulak içerisine herhangi bir şey sokmayın. Sadece dış kulağı temizlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, görsellerle desteklenmiş köpeklerin kulakları nasıl temizlenir başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Tarama sırasında cildinde, kulaklarında, burun, ağız, göz veya ayaklarda kızarıklık, iltihaplanma belirtileri veya yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Kulakları iyi kokmalı, gözlerinde kızarıklık olmamalı, burnunda akıntı olmamalıdır. Dikkatli şekilde yapılacak haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmenize yardımcı olacaktır.
Boxer ırkı köpekler çocukları severler ve çok küçük olmayan aktif çocuklar için harika birer oyun arkadaşı olurlar. Ancak yeni yürümeye başlamış çocuklar için aşırı taşkın gelebilirler ve onları kazayla yere düşürebilirler. Özellikle kediler ve diğer köpeklerle birlikte yetiştirildiği takdirde onlarla iyi geçinebilirler.
Her ırkta olduğu gibi çocuklara köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl dokunacaklarını öğretmelisiniz. Her iki tarafın da herhangi bir ısırma, kulak veya kuyruk çekme gibi hareketlerini önlemek için her zaman köpeklerle küçük çocuklar arasındaki etkileşimleri denetlemelisiniz. Çocuğunuza, yemek yerken veya uyurken herhangi bir köpeğe asla yaklaşmamasını veya köpeğin yemeğini uzaklaştırmaya çalışmaması gerektiğini öğretmelisiniz. Hiçbir köpek, herhangi bir küçük çocukla denetimsiz bir şekilde bırakılmamalıdır.