
Irk Grubu
Spor Grubu
Boyu
53 - 61 cm
Kilosu
25 - 36 kg
Yaşam Süresi
10 - 12 yıl
Günlük Miktar: 3 ölçek
Labrador Retriever, Kanada'nın kuzeydoğu Atlantik kıyılarındaki Newfoundland ve Labrador eyaletinden geliyor. Aslen St. John'un köpekleri olarak da adlandırılan Labradorlar 1700'lerden itibaren yerel balıkçılara eşlik ettiler ve onlara yardımcı oldular. Gündüzlerini sahiplerinin yanında çalışarak kancalardan kaçan balıkları almak ve ağları çekmek gibi görevlerle geçirdiler. Akşamları aileleriyle birlikte vakit geçirmek için balıkçılarla birlikte evlerine döndüler. Asıl kökeni tam olarak bilinmiyor olsa da, Newfoundland Köpeği ve diğer yerel küçük su köpeklerinden geldiği düşünülmektedir.
Bölgenin dışında yaşayanlar köpeğin çeşitli görevde işe yarar oluşunu ve diğer iyi yönlerini fark ettiler. Bunun sonucunda İngiliz avcılar tarafından birkaç St. John köpeği İngiltere'ye ithal edildi. Köpekleri ilk kez 1830 yılında ithal eden kişi II. Malmesbury Kontu, onları "Labrador" olarak adlandıran ise III. Malmesbury Kontu'dur. Günümüzde ABD'nin en popüler köpeği, Avrupa'nın ise ilk üç köpeğinden biri olan Labrador'un 1880 yılında neredeyse nesli tükendi. Ana vatanı Newfoundland'de hükümetin kısıtlamaları ve vergi yasaları nedeniyle tamamen ortadan kayboldu. Ailelerin birden fazla köpeğe sahip olmalarına izin verilmedi ve dişi köpek sahibinin çok yüksek vergiler vermesi zorunlu kılındı. Bu yüzden dişi köpekler doğduktan sonra ayrılıyordu ancak Malmesbury ailesi ve ırkın diğer İngiliz hayranları tarafından Labrador Retriever ırkı hayatta tutuldu.
Günümüzde Labradorlar uyuşturucu ve patlayıcı tespiti, arama-kurtarma, terapi, engellilere yardım ve avcılar için avı getiren köpekler olarak çalışmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli köpek yarışmalarında da oldukça başarılıdırlar.
Labrador Retriever erkeklerinin boyları omuza kadar 57 - 61 cm, ağırlıkları 30 - 36 kg'dır. Dişilerinin boyları omuza kadar 53 - 60 cm, ağırlıkları 25 - 32 kg'dır.
Labrador en tatlı ve en güzel mizaca sahip ırklardan biri olma ününe sahiptir ve bunu hak eder. Cana yakın, sahibini memnun etmeye istekli ve hem insanlarla hem de diğer hayvanlarla dosttur. Zekası ve sahibini memnun etmeye istekli doğası sayesinde kolay eğitilebilir bir ırktır. Enerji dolu ve coşkuludur, bu nedenle eğitim ve egzersiz şarttır. Mutlu etmek ve mutlu kalmasını sağlamak için fiziksel ve zihinsel stimülasyona ihtiyacı vardır. Labradorlar arasında çeşitlilik olduğu doğrudur; bazıları daha kabadayı bazılarıysa daha rahat.
Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.
Her ırkta olduğu gibi Labrador Retriever ırkının da küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
Labrador Retriever ırkı köpekler genellikle sağlıklıdır ancak tüm ırklarda olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Köpeklerin hepsi bu hastalıkların herhangi birine veya hepsine yakalanmaz ancak bu ırkı düşünüyorsanız, aşağıdaki hastalıkların farkında olmanız önemlidir.
Kalça Displazisi: Kalça çıkığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturamamasından kaynaklanan kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi olan bir köpekte herhangi bir rahatsızlık belirtisi görmeyebilirsiniz. Köpek yaşlandıkça artrit gelişebilir. Görüntülenebilmesi için X-ışını taramasından yararlanılır. Kalça displazisi olan köpekler çiftleştirilmemelidir. Bir köpek yavrusu satın alıyorsanız, köpeğin anne ve babasının kalça displazisi için test edildiğini ve problemsiz olduğunun kanıtlanmasını (yazılı bir doküman ile) isteyebilirsiniz. Kalça diplazisi kalıtsaldır ancak çevresel koşullardan da tetiklenebilir; yüksek kalorili yiyeceklerle hızlı büyüme ve zıplama, atlama veya düşme sonucunda oluşabilecek yaralanmalar gibi.
Dirsek Displazisi: Kalça displazisine benzer şekildedir ve dejeneratif bir hastalıktır. Kötü biçimlenmiş ve zayıflamış bir eklem ile sonuçlanan, anormal büyümenin veya gelişme sırasında yaşanan bir sakatlıktan dolayı kaynaklandığına inanılmaktadır. Hastalığın seviyesi, durumun şiddetine göre değişir: köpek artrit geliştirebilir veya topallayabilir. Tedavi, ameliyat, kilo yönetimi, tıbbi yönetim ve anti-inflamatuar ilaçlarla mümkündür.
Osteokondrit Dissekans: Eklemlerde kıkırdağın uygunsuz büyümesinin neden olduğu ortopedik bir durumdur. Genellikle dirseklerde görülür ancak omuzlarda da görülmüştür. Köpeğin dirseğini bükememesine neden olacak kadar eklemin ağrılı bir şekilde sertleşmesine neden olur. Köpeklerde dört ila dokuz aylıkken tespit edilebilir. Büyüme formüllü yavru köpek besinleri veya yüksek proteinli gıdaların tüketilmesi, rahatsızlığın tedavi edilmesinde faydalı olabilir.
Katarakt: Canine Eye Registration Foundation (CERF), kataraktları lensin kısmi veya tamamen opak olması şeklinde tanımlar ve köpeklerde görme kaybının önde gelen nedenidir. Ciddiyetine bağlı olarak, katarakt bazen cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.
Progresif Retinal Atrofi (PRA): Bu durum, retinada kademeli bozulmayı içeren bir göz hastalıkları ailesidir. Hastalığın ilk döneminde, etkilenen köpekler gece körlüğü yaşarlar ve hastalık ilerledikçe gündüzleri de göremez hale gelirler. Etkilenen köpeklerin çoğu, çevreleri aynı kaldığı sürece sınırlı veya kayıp görüşlerine rağmen ortama uyum sağlar.
Epilepsi: Köpekte nöbetlere neden olan bir bozukluktur. Genellikle kalıtsal olan nörolojik bir durumdur. Kendisini olağan dışı gösterebilecek hafif veya ağır nöbetlere yol açabilir. İlaçla tedaviye devam edilir ancak tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir.
Triküspit Kapak Displazisi: Labrador ırkı köpeklerde yaygın olarak artmakta olan konjenital kalp bozukluğudur. Yavrular kalbin sağ tarafındaki triküspit kapağın bir bozukluğu olan triküspit kapak displazisi ile doğarlar. Hafif veya şiddetli olabilir; bazı köpekler semptomsuz yaşar, diğerleri ölür. Ultrason ile tespit edilir. Bu durumun Labrador ırkında ne kadar yaygın olduğuyla ilgili araştırmalar devam etmektedir.
Miyopati: Miyopati, kasları ve sinir sistemini etkiler. İlk belirtiler köpek alt haftalıktan yedi aylık olana kadarki periyotta görülür. Miyopatili bir yavru yorgun olur ve yürümekte zorlanır. Egzersizden sonra yere yıkılabilir. Zamanla kas atrofisi gerçekleşir ve köpek zar zor yürüyebilir hale gelir. Tedavisi yoktur ancak istirahat ve köpeği sıcak tutmak belirtileri azaltıyor gibi görünmektedir. Bu rahatsızlığa sahip köpeklerin çiftleştirilmemesi gerekir.
Gastrik Torsiyon / Gastrik Dilatasyon-Volvulus: Büyük ve derin göğüslü köpekleri etkileyebilen ve yaşamlarını tehdit eden bir durumdur. Özellikle günde tek ve büyük öğünle beslendikleri, hızlı yedikleri, yemekten sonra bol miktarda su içtikleri ve yemekten sonra kuvvetli şekilde egzersiz yapmaları durumunda ortaya çıkabilir. Yaşlı köpeklerde daha yaygındır. Mide gaz veya hava ile şişirildikten sonra bükülür. Köpek, midedeki aşırı havadan kurtulmak için kusamaz hale gelir ve kanın kalbe normal dönüşü engellenir. Kan basıncı düşer ve köpek şoka girer. Acil tıbbi müdahale olmazsa köpek ölebilir. Karnı ağrılıysa, aşırı tükürüyorsa, kusmadan yalnızca öğürüyorsa ve kalp atışları hızlanmış, huzursuz, depresif, uyuşuk veya zayıf görünüyorsa bu işaretler bir problem olabileceğini gösterir ve mümkün olan en kısa zamanda veterinerinize gitmeniz önerilir.
Akut Nemli Dermatit: Cildin kırmızı ve iltihaplı olduğu bir cilt hastalığıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon kaynaklıdır. Tedavi, bölgede bulunan tüyleri kesmeyi, ilaçlı şampuanla yıkamayı ve antibiyotikleri içerir.
Cold Tail: Labradorlar'da ve diğer retriever ırkı köpeklerde görülen iyi huylu ancak acı verici bir durumdur. Köpek, kuyruğunu ısırır. Telaşlanacak bir durum yoktur; genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Kuyruktaki omurlar arasında bulunan kaslarda yaşanan bir sorundan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Kulak Enfeksiyonları: Düşük kulakları nedeniyle tıpkı diğer retriever ve spanyel ırkları gibi Labrador Retriever ırkı köpeklerde de yaygın bir durumdur. Kulakları temiz ve kuru tutarak kulak enfeksiyonlarının çoğu önleyebilirsiniz. Veterineriniz kulak bakım ürünleri ve herhangi bir kulak enfeksiyonu meydana geldiğinde ne kullanmanız gerektiği hakkında size bilgi verecektir.
Labrador Retriever ırkı köpeklerin aktivite seviyeleri kendi aralarında bir miktar değişkenlik göstermektedir ancak hepsi fiziksel ve zihinsel uyarıma ihtiyaç duyar. Egzersiz ihtiyacı karşılandığı takdirde köpeğiniz daha mutlu, dolayısıyla siz de daha mutlu olursunuz. Top atma-getirme ve köpek parkına gitmek favori aktiviteleri arasındadır ancak yavruyken uzun yürüyüşler yapılmamalı ve oyun süreleri kısa tutulmalıdır.
Labradorlar işkolik olarak kabul edilirler ve kendilerini tüketene kadar çalışırlar. Oyun ve eğitim seanslarını sonlandırmak sizin işiniz. Köpeğiniz iki yaşına gelene kadar beton gibi çok sert yüzeylerde oynamasına izin vermeyin. Gelişmekte olan eklem ve kemikleri tam olarak oluşmamış olacağından potansiyel bir rahatsızlığı davet etmiş olursunuz. Çimenlikte oyun her zaman daha iyidir. Labrador Retriever ırkının egzersiz ihtiyacı günlük 60 dakikalık aktivitelerle veya 3.5 kilometrelik yürüyüşlerle karşılanabilir.
Labradorlar'ın eğitilmeye ihtiyaçları olmadıkları yönünde kulaktan kulağa yayılan bilgiler var ancak bu büyük bir hata. Eğitim olmadan, zaten taşkın olan bir Labrador yavrusu kabadayı bir köpek olacak şekilde büyüyecektir. Neyse ki Labradorlar'ın eğitimi oldukça kolaydır, hatta itaat yarışmalarında çok başarılılar. Yavru köpeğinize sadece komutları öğretmekle kalmayıp, diğer köpekler ve insanlar etrafındayken nasıl rahat olabileceğini de öğretin. Bunun için köpek parkları ideal seçimlerdir. Yedi haftalık ile dört aylık arasında sosyalleştirilmesi, köpeğinizin iyi huylu bir yetişkin olarak büyümesine yardımcı olacaktır.
Labrador Retriever ırkının beslenme ihtiyacı için önerilen günlük miktar: Günde 2.5 - 3 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı, iki öğüne bölerek verebilirsiniz.
NOT: Köpeğinizin ne kadar yediği büyüklüğüne, yaşına, boyutlarına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler tıpkı insanlar gibi farklı bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda gıdaya ihtiyacı yoktur. Son derece aktif bir köpeğin, uyuşuk bir köpeğin yediğinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını söylemeye muhtemelen gerek yoktur. Satın aldığınız mamanın kalitesi de fark yaratır. Mama ne kadar kaliteli olursa köpeğiniz o kadar fazla yemek isteyecektir, tersi durumlardaysa mama kasesinde kalanları göreceksiniz ve onu cezbedebilmek için kasesini sallamaya başlayacaksınız.
Köpeğinizi beslerken mamanın tamamını mama kabında bırakmak yerine, ölçerek ve iki öğüne bölerek vermeniz önerilir. Aşırı kilolu olup olmadığından emin değilseniz, göz testi ve dokunma testi yapabilirsiniz. Öncelikle ona bakın; belini görebiliyor olmalısınız. Ardından ellerinizi sırtına koyun ve baş parmaklarınız bel kemiğinde olacak şekilde, parmaklarınıza aşağı doğru yayılma hareketi uygulayın. Omurgalarını göremez ancak parmaklarınızla çok bastırmadan da hissedebiliyor olmanız gerekir. Eğer hissedemiyorsanız, daha az yemeli ve daha çok egzersiz yapmalıdır.
Şık ve bakımı kolay olan Labrador'un kürkü çift katman tüy yapısına sahiptir: kısa, kalın ve düz tüylerden oluşan üst katman ve hava koşullarına dayanıklı alt katman. Bu yapıya sahip kürk onu soğuktan ve sudan korur; bu da onun avcılar tarafından retriever tipi köpeklerde daha çok istenilen bir durumdur. Kürrk rengi üç çeşittir: çikolata rengi, siyah ve sarı. Siyah renk Labrador'un ilk yetiştirme dönemlerinde favoriydi ancak yıllar geçtikçe sarı ve çikolata rengi popüler hale geldi. Son dönemde dünyada kutup beyazı ve tilki kırmızısı adı altında "nadir" ifadesiyle Labradorlar satılmaya başlandı. Bu renk tonları nadir değil, sarı Labrador'un bir renk çeşitlemesidir.
Tüyleri fazla bakım gerektirmiyor ancak dökülüyor; hemde çok. Kaliteli bir elektrikli süpürgesi almanız ve köpeğinizi günlük olarak, özellikle de tüy dökme sezonlarında vakumlamaya başlamanız önerilir. Temiz görünmesinive iyi kokmasını sağlamak için her iki ayda bir banyo yapılabilir. Pis veya kokuşmuş bir şeye bulaştığında veya çamura bulandığında daha sık yıkayabilirsiniz.
Diğer bakım ihtiyaçlarının arasında ağız hijyeni bulunmaktadır. Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalayın. Diş eti hastalığını ve kötü nefesi engellemek istiyorsanız günlük fırçalama daha iyidir. Eğer bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız köpeklerin dişleri nasıl fırçalanır başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer köpeğinizin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesin. Yürürken tırnaklarının yerle temasından kaynaklanan tıkırdama seslerini duyuyorsanız çok uzunlar. Kısa ve düzgün tırnaklar daha sağlıklıdır. Sık sık patilerini kontrol edin ancak köpeklerin patileri konusunda hassas olduklarını ve nazik davranmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklerin ayaklarında kan damarları vardır ve çok kısa keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bir dahaki sefere köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermeyecektir. Bu yüzden, bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa veterinerinizden destek almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda yeterince hevesliyseniz köpeklerin tırnakları nasıl kesilir başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Kulaklarının her hafta, kızarıklık veya kötü kokuya karşı kontrol edilmesi gerekir. Kızarıklık veya kötü koku enfeksiyona işaret edebilir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol ederken, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için kulaklarını nazik bir şekilde ve pH dengeli kulak temizleyicisi ile nemlendirilmiş bir pamuk topu yardımıyla temizleyin ancak kulak içerisine herhangi bir şey sokmayın. Sadece dış kulağı temizlemelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, görsellerle desteklenmiş köpeklerin kulakları nasıl temizlenir başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Tarama sırasında cildinde, kulaklarında, burun, ağız, göz veya ayaklarda kızarıklık, iltihaplanma belirtileri veya yaralanma olup olmadığını kontrol edin. Kulakları iyi kokmalı, gözlerinde kızarıklık olmamalı, burnunda akıntı olmamalıdır. Dikkatli şekilde yapılacak haftalık muayeneniz, olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmenize yardımcı olacaktır.
Labrador Retriever ırkı köpekler yalnızca çocukları sevmekle kalmaz, onların beraberinde getirdikleri karmaşayı da severler. Mutlu bir çocuğun doğum günü partisine zevkle katılır ve aynı zevkle parti şapkalarından birini de takar.
Her ırkta olduğu gibi çocuklara köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl dokunacaklarını öğretmelisiniz. Her iki tarafın da herhangi bir ısırma, kulak veya kuyruk çekme gibi hareketlerini önlemek için her zaman köpeklerle küçük çocuklar arasındaki etkileşimleri denetlemelisiniz. Çocuğunuza, yemek yerken veya uyurken herhangi bir köpeğe asla yaklaşmamasını veya köpeğin yemeğini uzaklaştırmaya çalışmaması gerektiğini öğretmelisiniz. Hiçbir köpek, herhangi bir küçük çocukla denetimsiz bir şekilde bırakılmamalıdır.
Labrador Retriever diğer köpeklere, kedilere ve diğer küçük hayvanlara küçük yaştan itibaren bol miktarda maruz kaldıysa ve onlarla etkileşime girme konusunda eğitilmişse onlara karşı arkadaş canlısı olacaktır.